Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Doe de droomhuischeck

Geplaatst op 08 mei 2012 , bijgewerkt 08 mei 2012, 08:08

Ondanks de malaise op de woningmarkt worden maandelijks toch nog negen à tienduizend woningen verkocht. De huidige 'kopersmarkt' heeft voor potentiël...

Ondanks de malaise op de woningmarkt worden maandelijks toch nog negen à tienduizend woningen verkocht. De huidige 'kopersmarkt' heeft voor potentiële kopers onder meer als voordeel dat je voldoende tijd hebt je nieuwe huis te laten keuren. Dit geeft inzicht in de kosten die je - bovenop een aankoopsom - moet maken om eventuele gebreken te verhelpen. Gemiddeld gaat het om €13.000,-. Dit blijkt uit een artikel in het meinummer van Eigen Huis Magazine.

Aankoopkeuring

Het is niet meer goed voor te stellen, maar een paar jaar geleden werd je als potentiële huizenkoper behoorlijk opgejaagd. Als je niet snel was, werd het huis waarop je je oog had laten vallen, voor je neus weggekaapt. Gevolg was dat kopers soms gedwongen werden ongezien de vraagprijs te bieden om überhaupt voor de koop in aanmerking te komen. Hoe anders - en beter - zijn de huidige marktomstandigheden voor potentiële kopers. In vrijwel alle gevallen valt stevig over de prijs te onderhandelen. Je hebt bovendien ruim de tijd om huizen te bekijken en te vergelijken. En tot slot is er alle gelegenheid je droomhuis bouwkundig te laten keuren.

Herstelkosten

Door de vele aankoopkeuringen die Vereniging Eigen Huis  jaarlijks verricht, hebben wij een goed beeld gekregen van de herstelkosten waarmee kopers van bestaande woningen zoal worden geconfronteerd. Zo blijken de gemiddelde herstelkosten van een vooroorlogse vrijstaande woning meer dan €26.000,- te zijn. Voor een tussenwoning uit de jaren '60 of '70 bedragen deze kosten gemiddeld ruim €9.000,-. Kijk hier voor een volledig overzicht. Het is overigens een misverstand dat je bij de aankoop van een relatief nieuwe woning nooit herstelkosten hebt. Denk bijvoorbeeld aan een vorige bewoner die - ondanks twee linkerhanden - helemaal is losgegaan bij een verbouwing. Of denk aan houtrot in de kozijnen.

Onderhandelingen

Voor potentiële kopers is het goed om door middel van een keuring de herstelkosten voor hun nieuwe woning te kennen, want dan weet je beter waar je aan toe bent. En je kunt deze informatie natuurlijk ook gebruiken in de onderhandelingen over de prijs. Door de herstelkosten van jouw droomhuis te vergelijken met de gemiddelde herstelkosten, krijg je bovendien een beter beeld of er naar verhouding veel of juist weinig aan jouw huis moet gebeuren. In een periode waarin er veel minder woningen worden verkocht dan voorheen, is het in elk geval zaak te voorkomen dat jouw aankoop een miskoop is.