Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Zonnepanelen doorstaan hap-snap-beleid

Geplaatst op 15 mei 2012 , bijgewerkt 15 mei 2012, 14:09

Al jaren geen consistent energiebeleid De overheid voert ten aanzien van de portefeuille 'energie' al jaren geen consistent beleid. Hadden we tot ...

Al jaren geen consistent energiebeleid

De overheid voert ten aanzien van de portefeuille 'energie' al jaren geen consistent beleid. Hadden we tot voor kort de 'Rijkspremie Meer met Minder', de 'maatwerkadviessubsidie', de 'SDE subsidie' voor zonnepanelen en andere duurzame systemen, tegenwoordig is er vrijwel geen enkele energiesubsidie meer voor eigenwoningbezitters.

Ook op gemeentelijk niveau zijn of raken de potjes uitgeput. Waar andere landen als Duitsland en België goede langdurige regelingen hebben ter stimulering van zonne-energie, moet de consument in Nederland het doen met hap-snap-beleid.

Solardays

Vorige week nam ik deel aan het openingsdebat van de Solardays in Rotterdam. Mijn collega Ronnie Groenewold heeft bij dit 'event' de actie 123zonne-energie van Vereniging Eigen Huis gepresenteerd. Bij deze bijeenkomst werd maar weer eens duidelijk dat er heel veel mooie initiatieven lopen om huishoudens aan zonnepanelen te helpen. Ik vernam dat andere landen verwonderd naar Nederland kijken hoe, ondanks het hap-snap-beleid, zonnepanelen bottum-up een vlucht nemen.

Ook nu weer verwarring

Met de aankondiging van de plannen uit het Lente-akkoord, is door de betreffende coalitie aangegeven dat er een onderzoek komt naar de mogelijkheid van btw-verlaging  op zonnepanelen. Nu dit alles behalve zeker is, schept dit nogal verwarring voor consumenten die geïnteresseerd zijn in zonnepanelen. Moet u nu nog even wachten met de aanschaf van zonnepanelen, aangezien ze straks misschien tegen 6% btw gekocht kunnen worden? Of moet u juist nu kopen, aangezien ze straks mogelijk ook nog altijd onder het hoge btw-tarief kunnen vallen, dat naar 21% gaat? Kortom, de overheid heeft weer eens gezorgd voor verwarring alom.

Brief aan Weekers

Vereniging Eigen Huis vindt het een goede zaak dat btw-verlaging wordt onderzocht en overwogen. Maar de onzekerheid hierover is juist slecht voor de bereidheid van consumenten om te investeren in de aanschaf van zonnestroomsystemen. Daarom heeft de vereniging staatsecretaris Weekers per brief gevraagd zo snel mogelijk duidelijkheid te geven. De onzekerheid kan worden weggenomen door toe te zeggen dat een eventuele btw-verlaging met terugwerkende kracht zal werken. Zie ook ons bericht van 4 mei j.l.

Wachten hoeft niet de beste keuze te zijn

Van staatssecretaris Weekers hebben we nog geen duidelijkheid gekregen. Hopelijk komt die alsnog snel, maar graag geef ik u voor nu het volgende mee. Als u wacht met het investeren in zonnepanelen betaalt u op termijn eventueel minder in verband met een mogelijke btw-verlaging, maar u betaalt daarentegen gedurende de tijd dat u wacht meer aan energiekosten. Mocht er bijvoorbeeld uitkomen dat de 6% alleen over de kostprijs van de zonnepanelen geldt en niet voor het eindbedrag voor de consument, dan is het al niet meer rendabel om te wachten. Je bespaart in een half jaar dan net zo veel aan energiekosten, dan je zou besparen door te wachten op het lage btw-tarief, zoals vandaag in Trouw wordt voorgerekend.

Kortom, zonnepanelen doorstaan volgens mij het hap-snap-beleid, al zou Den Haag het vele malen makkelijker maken als zij consistent is in haar energiebeleid. Aanvullende energiestimulansen, zoals de btw-verlaging op zonnepanelen, zijn mooi, maar dienen duidelijk gecommuniceerd en direct doorgevoerd te worden om een positief effect te hebben.

Volg Claudia Umlauf ook op twitter (@Claudia_Umlauf)