Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Wonen 4.0

Geplaatst op 24 mei 2012 , bijgewerkt 24 mei 2012, 10:33

Hoe vaak heb ik het in mijn blog niet gehad over de noodzaak van een 'integraal plan' voor de hervorming van de woningmarkt? En hoe vaak heb ik niet...

Hoe vaak heb ik het in mijn blog niet gehad over de noodzaak van een 'integraal plan' voor de hervorming van de woningmarkt? En hoe vaak heb ik niet het belang benadrukt van consensus hierover bij de maatschappelijke partijen op de woningmarkt? Gisteren was voor Vereniging Eigen Huis en ook voor mij persoonlijk dan ook een belangrijke dag: de presentatie van Wonen 4.0.

Integraal

De lange wachtlijsten in de huursector, de problemen om je huis te verkopen, het gebrek aan consumentenvertrouwen, de kloof tussen huren en kopen, de dalende huizenprijzen, de problemen die starters hebben om aan een hypotheek te komen: het zijn stuk voor stuk symptomen van een woningmarkt die niet goed functioneert. De problemen hangen bovendien allemaal met elkaar samen. En dus moeten zij in samenhang met elkaar worden opgelost. Dit kan niet met lapmiddelen of hap-snap-beleid. Hiervoor is een totale hervorming van het woningmarktbeleid nodig. Een integraal plan. Wonen 4.0 bevat 11 samenhangende voorstellen voor hervorming.

Samen

Vereniging Eigen Huis heeft in haar visiedocument van maart 2010 gepleit voor de oprichting van een 'Stichting van het Wonen'. Hierin zouden belangrijke maatschappelijke partijen op de woningmarkt samen plannen ontwikkelen om de woningmarkt los te trekken. De Stichting is zoals bekend er nooit gekomen. Maar het ging ons ook niet om 'de vorm waarin'. Wij vonden gewoon dat de belangrijkste organisaties op de woningmarkt serieus met elkaar in gesprek zouden moeten gaan. Om te kijken hoe wij de problemen op de woningmarkt gezamenlijk kunnen aanpakken. Met deze insteek zijn Vereniging Eigen Huis, de Woonbond, Aedes en de makelaarsorganisaties NVM/VBO/VastgoedPro circa anderhalf jaar geleden met elkaar in gesprek geraakt.

Inhoud en draagvlak

Het resultaat van besprekingen tussen deze partijen is Wonen 4.0, een integraal plan voor de hervorming van de woningmarkt. Het is een aanbod aan de politiek. Die moet het plan immers gaan realiseren. De verkiezingen en de kabinetsformatie bieden daarvoor bovendien alle ruimte. Ons aanbod aan de politiek omvat niet alleen een inhoudelijk doortimmerd plan. Wij leveren er meteen ook het benodigde maatschappelijke draagvlak bij.

Offer you can't refuse

Vereniging Eigen Huis, de Woonbond, Aedes en de makelaarsorganisaties denken dat dit voor de politiek een 'offer you can't refuse' is. De woningmarkt is voor de politiek tot nu toe een hele zware kluif gebleken. We hopen de politiek met Wonen 4.0 een flinke stap verder te helpen. Het moet, het kan, op voor het plan!

Volg Rob Mulder ook op twitter (@Rob_Mulder)