Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Notariaat: rotte appels verwijderen

Geplaatst op 30 mei 2012 , bijgewerkt 30 mei 2012, 08:30

Heeft u de uitzending van Nieuwsuur over executieveilingen gezien? En, zo ja, wat doet dit met uw achting voor het notariaat in Nederland? Toch wil h...

Heeft u de uitzending van Nieuwsuur over executieveilingen gezien? En, zo ja, wat doet dit met uw achting voor het notariaat in Nederland? Toch wil het er bij mij niet in dat het gehele notariaat zo diep is gezonken. Maar een klein aantal notarissen dat over de schreef gaat, kan wel het gehele notariaat een slechte naam geven. Er is dan maar één remedie: de rotte appels verwijderen.

Keurig

Toevallig ben ik gisteren op zoek gegaan naar een notaris om de voogdij te regelen van mijn 1-jarige dochter. Ik kwam keurige websites tegen van - zo op het eerste gezicht - al even keurige notarissen die dit graag voor ons willen regelen. Tegen schappelijke prijzen. Maar hoe weet je nu dat je niet te maken hebt met een onguur sujet zoals Vereniging Eigen Huis ze tegenkwam in haar onderzoek naar exectutieveilingen? En waarover de uitzending van Nieuwsuur ging? Want met zo'n notaris wil je als beschaafd burger toch niets te maken hebben?

Executieveilingen

Nu heb je het niet altijd voor het kiezen. Wel als je de voogdij van je dochter wilt regelen. Maar niet als je verzeild bent geraakt in een executieveiling. Dat wens je niemand toe. Dat je dan te maken kunt krijgen met handelaren die over jouw rug rijk willen worden, is al erg genoeg. Handelaren die onderlinge afspraken maken om de aankoopprijs van jouw huis laag te houden. De NMa heeft hiervoor inmiddels boetes uitgedeeld.

Meer verwachten

Maar van notarissen zou je toch een betere, meer beschermende houding mogen verwachten. En dus niet: 1) dat zij het wangedrag van malafide handelaren door de vingers zien én eraan meewerken; 2) dat zij zelf ook nog een flink graantje meepikken over de rug van de in de problemen verkerende (ex-)eigenwoningbezitter. En dat laatste lijkt nu helaas wel het geval te zijn. Want hoe anders moet je het interpreteren dat voor een veiling bijvoorbeeld aan twintig verschillende klanten de volledige zaalhuur in rekening wordt gebracht? Of dat bij twintig verschillende klanten de kosten voor de dagbladadvertentie worden gedeclareerd? Om nog te zwijgen van de hoge tarieven die sommige notarissen rekenen voor de geringe inspanningen die zij verrichten.

Uit de mand

Vereniging Eigen Huis wil dat er een toezichthouder komt die gaat toezien op de ondoorzichtige en oneerlijke praktijken van notarissen bij executieveilingen. Er zijn al hoopgevende reacties vanuit de politiek. Maar we hopen ook op steun vanuit het notariaat zelf. Want notarissen die zichzelf verrijken over de ruggen van mensen die al diep in de problemen zitten, geven het hele notariaat een slechte naam. En met rotte appels kun je slechts één ding doen: ze zo snel mogelijk uit de mand verwijderen.