Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Nietes, welles! Oordeel zelf!

Geplaatst op 06 jun 2012 , bijgewerkt 06 jun 2012, 13:01

Sommige notarissen blijken de ellende van mensen die hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen aan te grijpen om de portemonnee flink te spekken. ...

Sommige notarissen blijken de ellende van mensen die hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen aan te grijpen om de portemonnee flink te spekken. (Zie persbericht Eigen Huis). Na een tip die we in eerste instantie nauwelijks konden geloven, startten we een maandenlang onderzoek.

Collega Sander van der Ploeg sprak met notarissen, makelaars, een hoogleraar notariaat, een financieel directeur van een veilinghuis, de directeur van NHG en andere insiders. En na het nodige speurwerk vonden we het bewijsmateriaal gewoon op internet. Ik zal u zo een paar voorbeelden van interessante webpagina’s geven.

De partij die we ondanks herhaaldelijk aandringen niet te spreken kregen was de KNB, de moederclub der notarissen. Ook Nieuwsuur, dat op ons aanraden een reportage hierover maakte, kreeg dat niet voor elkaar. Tot na de uitzending afgelopen maandag. Toen hing de KNB wél aan de lijn. Wij zouden de beroepsvereniging niet om wederhoor hebben gevraagd. En oh ja, van onze berichtgeving is niks waar, aldus de KNB. Zie artikel  KNB: 'Kosten niet dubbel berekend'.

Kamervragen

Een dag na de uitzending van Nieuwsuur werden al Kamervragen gesteld aan minister Opstelten van Justitie naar aanleiding van onze bevindingen. De minister nam ze niet licht op. Hij wil precies weten wat er aan de hand is en gelast daarom zelf een onderzoek.

Feitenonderzoek

OK, hierbij alvast wat feiten dan. Wat wij ontdekten is gewoon de algemene praktijk. Op de dag van de Kamervragen, dinsdag 5 juni, hield de regio Twente/Achterhoek in Hengelo een executieveiling in een zaaltje van een Van der Valk-hotel. Bekijk één van de te veilen panden.

Hierbij de kostenspecificatie (pdf): voor de zaalhuur wordt bijna € 1500 gerekend en de notaris vangt een € 4500. Inmiddels weten wij dat onder de zaalhuur meestal ook kosten worden geschaard voor de advertentie en de veilingmeester. De 'kale' zaalhuur bedraagt dan circa € 200. Als we kijken op de website van het Van der Valk-hotel dan blijkt dat je met € 200 inderdaad een heel eind komt om een zaal te huren.

Prima. Maar waarom moet de zaalhuur dan bij elke geveilde woning iedere keer opnieuw in rekening worden gebracht? En elke keer opnieuw de kosten voor de veilingmeester? En de advertentiekosten?

Oh oh Den Haag ...

Op 12 juni worden in het Venduehuis in Den Haag twaalf panden geveild, waaronder dit pand. Wederom wordt per pand een fikse zaalhuur in rekening gebracht. Oh ja, weet u van wie dat veilinghuis trouwens eigendom is? Van de Vereniging der Notarissen te 's-Gravenhage. En als notarieel honorarium wordt 2% van de koopsom berekend. Maar wel met een minimum van € 4500 exclusief zo’n beetje alles, want dat kruimelwerk daar houden de notarissen niet van. Zo rollen de notarissen in Den Haag. Gewoon omdat het kan.

Nieuw bestuur

Nog niet zo lang geleden kozen de notarissen massaal voor een nieuw bestuur. Het nieuwe bestuur moet hard aan het werk om het betrouwbare en objectieve imago van de notaris te herstellen (pdf). En dat kan ook. We kregen van bezorgde notarissen uit het land ook steunbetuigingen. Want de meesten van hen hebben ook hun buik van vol van dit soort praktijken.