Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Respecterende werking: nomen non est omen

Geplaatst op 08 jun 2012 , bijgewerkt 08 jun 2012, 08:23

Deze blog geeft drie redenen waarom de zogeheten 'respecterende werking' bij een ingreep in de hypotheekrenteaftrek juist van weinig respect getuigt...

Deze blog geeft drie redenen waarom de zogeheten 'respecterende werking' bij een ingreep in de hypotheekrenteaftrek juist van weinig respect getuigt.

Respecterende werking

Respecterende werking (ook wel eerbiedigende werking genoemd) is dieventaal voor 'bestaande gevallen met rust laten en alleen nieuwe gevallen aanpakken'. Dat is tevens de kern van de woningmarktparagraaf van het Kunduz-akkoord. Zoals bekend heeft Vereniging Eigen Huis de hervormingsbereidheid van de Kunduz-partijen (VVD, CDA, GL, D66, CU) geprezen. Maar de invulling is niet best, vooral vanwege de zogenaamde respecterende werking. Want die getuigt strikt genomen juist van weinig respect.

Weinig respect

Daarvoor zijn minimaal drie redenen aan te geven:

  1. Volgens het Kunduz-akkoord moeten jongeren en starters, qua hypotheekrenteaftrek, anders (lees: slechter) worden behandeld dan de oude garde. Dat is weinig respectvol naar nieuwe generaties.
  2. Je hebt starters juist nodig om de woningmarkt in beweging te krijgen. Hen tegenwerken bij de financiering van een eigen woning is weinig respectvol voor al degenen die graag willen verhuizen, maar eerst hun eigen huis moeten verkopen. De woningmarkt valt nog dieper in het slot.
  3. Door alleen de starters aan te pakken, is het niet mogelijk de lagere hypotheekrenteaftrek terug te geven via lagere belastingtarieven. De woningmarkt wordt hiermee een bezuinigingsdossier, terwijl we het juist moeten hebben van hervorming. Alleen een echte hervorming helpt de woningmarkt en de economie vooruit. En daarmee de overheidsfinanciën! Door een platte bezuiniging op nieuwe gevallen worden de financieringsmogelijkheden van starters enorm beperkt en gaan de prijzen hard onderuit.

Via de achterdeur

Door de prijsval die de respecterende werking veroorzaakt, worden de oudere generaties eigenwoningbezitters dus alsnog keihard gepakt. Maar dan via de achterdeur. In WONEN 4.0 doen we dit anders. Wij respecteren de financiën van alle generaties huishoudens door elke cent aan bespaarde hypotheekrenteaftrek terug te geven aan de woningmarkt en aan de mensen in het land. Zo houden we de betaalbaarheid in stand en voorkomen we tevens dat - zoals in het geval van de zogenaamde respecterende werking - de huizenprijzen hard onderuit gaan. Dit geldt overigens gelukkig ook voor het plan van de 22 economen. Als ook voor het plan dat ING recentelijk heeft geïntroduceerd. Hulde. Moge Respect het de komende maanden winnen van de Respecterende Werking!