Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Energielabel: hoofd koel houden!

Geplaatst op 28 jun 2012 , bijgewerkt 28 jun 2012, 08:37

Politici die Brussel de schuld geven van impopulaire maatregelen hebben Europa bij de bevolking een slechte naam bezorgd. Deze week was het weer zove...

Politici die Brussel de schuld geven van impopulaire maatregelen hebben Europa bij de bevolking een slechte naam bezorgd. Deze week was het weer zover. De kamer debatteerde over het energielabel en over de 'straf' die verkopers van een woning moeten krijgen als zij geen label hebben. Het ministerie BZK wil in dat geval de woning feitelijk onverkoopbaar maken. Omdat "het moet van Brussel". Gelukkig en terecht trapten de fracties van VVD en CDA hier niet in, gesteund door SGP en PVV.

Kanon

In Europa is afgesproken dat alle woningen een energielabel moeten krijgen en dat deze maatregel door de regeringen van de lidstaten moet worden gehandhaafd. Je zou dan verwachten dat verkopers van een woning zonder energielabel bijvoorbeeld een boete zouden krijgen. Maar nee: het ministerie van BZK rolt liever een ouderwets kanon naar buiten om op deze mug te schieten. BZK wil dat woningen niet van eigenaar kunnen wisselen als het energielabel ontbreekt. Vereniging Eigen Huis vindt deze maatregel disproportioneel. En de Raad van State - het hoogste adviesorgaan van de regering - deelt deze mening.

Alternatief

Als onder zulke omstandigheden de regering haar zin gewoon doorzet, mogen we blij zijn met een kritische volksvertegenwoordiging, die het hoofd koel houdt en zich niet door de regering ("het moet van Brussel") laat intimideren. Gelukkig kwamen VVD en CDA met een alternatief voorstel, gesteund door SGP en PVV, dat Vereniging Eigen Huis zeer aanspreekt. Sterker nog: wij pleiten hier zelf al meer dan een jaar voor. Het komt er op neer dat elke woning in Nederland een basislabel krijgt, gebaseerd op het bouwjaar van de woning.

Basislabel

Het bouwjaar van een woning blijkt een heel goede voorspeller te zijn van de energiezuinigheid van een woning. Door alle woningen in Nederland een dergelijk basislabel te geven, voldoet Nederland in één klap aan de Brusselse regelgeving. Tegen minimale kosten voor de burgers. Natuurlijk is het wel zo dat woningen die tussentijds energiezuiniger zijn gemaakt, eigenlijk een gunstiger energielabel verdienen. In dat geval krijgen de eigenaren van die woningen er een zelfstandig belang bij om een meer gedetailleerd label te laten opstellen.

Boeman

Zo krijgt het energielabel, zonder enige dwang en verplichting, betekenis in het economisch verkeer. En dat is toch veel beter dan een label dat de mensen door de strot wordt geduwd met Brussel als boeman?

 

Volg Rob Mulder ook op twitter (@Rob_Mulder)