Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Structureel woningtekort

Geplaatst op 04 jul 2012 , bijgewerkt 04 jul 2012, 07:07

Door de malaise op de woningmarkt stellen veel huishoudens de aankoop van een (andere) woning uit. Dit leidt over een tijdje onvermijdelijk tot een g...

Door de malaise op de woningmarkt stellen veel huishoudens de aankoop van een (andere) woning uit. Dit leidt over een tijdje onvermijdelijk tot een grotere vraag naar koopwoningen: de zogenoemde 'inhaalvraag'. Ook neemt het aantal huishoudens toe. Het aanbod van koopwoningen blijft hierbij steeds verder achter. Door de crisis zijn immers veel bouwprojecten geschrapt, beperkt of uitgesteld. Er wordt hiermee een almaar groter wordend tekort aan woningen opgebouwd.

Wensen

Mensen hebben woonwensen. Ze willen graag groter wonen. Of kleiner. Of toch liever in het centrum van de stad. Of juist op het platteland. Op dit moment stellen mensen die wensen echter en masse uit. Ze kunnen of willen geen nieuwe woning kopen. Maar daarmee verdwijnen de wensen niet. Zodra het vertrouwen in de woningmarkt weer terugkeert en het economisch weer beter gaat, zullen veel huishoudens proberen hun woonwensen alsnog te realiseren. Dit wordt bevestigd door recent onderzoek van NVB Vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers.

Behoeften

Soms gaat het niet om wensen die huishoudens hebben, maar regelrechte behoeften. Denk aan een gezin met twee kinderen dat uit een startersappartement is gegroeid, maar niet kan verhuizen voordat het appartement is verkocht. Of denk aan iemand die een baan heeft geaccepteerd in een ander deel van het land. En denk ten slotte aan een stel dat uit elkaar wil gaan, maar daarvoor eerst de gezamenlijke woning moet verkopen. Terwijl veel woonwensen uit luxe geboren worden, komen onvervulde woonbehoeften voort uit noodzaak of armoede. Beide leiden op den duur onvermijdelijk tot ´inhaalvraag´ op de woningmarkt.

Huishoudens

En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat het aantal huishoudens in Nederland tussen 2010 en 2025 met naar verwachting 800.000 zal toenemen. Ook dat zal linksom of rechtsom door de woningmarkt moeten worden opgevangen. Tenzij al die nieuwe huishoudens bereid zijn bij hun ouders in te trekken of op een studentenkamer te blijven wonen. De nieuwbouw kan de extra vraag bij lange na niet bijhouden. Sinds het uitbreken van de crisis is de woningproductie met meer dan 75% is afgenomen. Hierdoor bouwt zich in Nederland een groot woningtekort op.

Perspectief

Dit moet na de crisis allemaal worden ingehaald. Het risico bestaat bovendien dat tegen die tijd de benodigde bouwvakkers ontslagen zijn en/of de noodzakelijke bouwbedrijven en ontwikkelaars failliet zijn gegaan. Wat Vereniging Eigen Huis betreft, onderstreept dit alleen maar extra het belang van een vertrouwenwekkend perspectief voor de woningmarkt. Dit is de kern van WONEN 4.0. Het werkelijk oplossen van de grote problemen waar de woningmarkt al lange tijd mee kampt, zorgt er niet alleen voor dat mensen hun huidige wensen en behoeften beter kunnen realiseren, het voorkomt ook dat vraag en aanbod steeds verder uit elkaar groeien.