Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Publieke zaak

Geplaatst op 10 jul 2012 , bijgewerkt 10 jul 2012, 07:31

Oud-collega's bij de rijksoverheid vragen mij regelmatig hoe ik het vind om nu in de particuliere sector te werken, na bijna 25 jaar in Den Haag de p...

Oud-collega's bij de rijksoverheid vragen mij regelmatig hoe ik het vind om nu in de particuliere sector te werken, na bijna 25 jaar in Den Haag de publieke zaak te hebben behartigd. Mijn antwoord is simpel: ik behartig nog steeds de publieke zaak. Alleen doe ik dat nu vanuit Amersfoort.

Ga maar na. Het eigenwoningbezit is niet zomaar een deelbelang. Bijna 60% van de Nederlandse huishoudens bezit een eigen woning. Ik werk nu dus voor meer dan de helft van de bevolking. De groep wordt nog veel groter als we er de huurders bijtellen die eigenlijk ook graag een eigen huis zouden willen bezitten. Want in onze statuten staat dat we er ook zijn voor de aspirant-koper.

Integraal plan

Bovendien zijn de huur- en de koopmarkt nauw met elkaar verbonden. Dat is ook de reden dat Woonbond, Vereniging Eigen Huis, Aedes en de makelaarsbranche anderhalf jaar geleden de koppen bij elkaar hebben gestoken om te komen tot een 'integraal' plan voor de huur- en de koopsector. Eigenlijk werk ik daarom dus nog steeds - net als vanuit Den Haag - voor de gehele Nederlandse bevolking.

Maar dan toch nog even het volgende. Toen ik van de rijksoverheid overstapte naar Vereniging Eigen Huis kreeg ik regelmatig als reactie: "Ik ben lid, dus je gaat nu ook voor mij werken." Terwijl ik - toen ik bij de overheid werkte - nooit hoorde: "Je werkt voor mij." Hoogstens: "Ik betaal jouw salaris." Gelukkig is de kloof met onze achterban kleiner dan die tussen de overheid en de burger. Dat heeft misschien ook te maken met het feit dat het lastig is je lidmaatschap bij de overheid op te zeggen. Bij een consumentenorganisatie is dat echter zo gepiept. Daarom heeft Vereniging Eigen Huis al 38 jaar in haar genen dat we de leden jaar in jaar uit waar voor hun contributie moeten geven. Daarom  luisteren we goed naar de leden, opdat zij zich door ons ook echt vertegenwoordigd voelen.

WONEN 4.0

In de aanloop naar de vaststelling en presentatie van WONEN 4.0 hebben wij regelmatig de mening gepeild van onze achterban. Daardoor weten we al sinds april 2010 dat onze achterban in meerderheid niet dogmatisch aankijkt tegen de hypotheekrenteaftrek. Dat bleek uit een peiling, waaraan meer dan 120.000 mensen meededen. Op de hypotheekrenteaftrek bleek voor een meerderheid van de deelnemers geen taboe te rusten. Wel gaven veel eigenwoningbezitters aan zich zorgen te maken over de betaalbaarheid van het wonen, de waarde van het eigen huis, als ook de verkoopbaarheid ervan. Deze zorgen heeft Vereniging Eigen Huis meegenomen in de onderhandelingen over WONEN 4.0.

Vereniging Eigen Huis heeft verder de beschikking over een ledenpanel, waaraan op dit moment zo’n 12,5 duizend leden deelnemen. Regelmatig leggen wij hen vragen voor. Zodoende wisten wij tijdens de onderhandelingen over WONEN 4.0 al dat het volgens 98% van de leden de taak is van Vereniging Eigen Huis om mee te denken over de toekomst van de woningmarkt. Ook dat circa 80% van de leden het nuttig vindt dat wij dat samen met andere partijen doen en dat circa 2/3 voorstander is van afbouw van de hypotheekrenteaftrek met compensatie via lagere belastingtarieven. Slechts iets meer dan tien procent was tegen een dergelijke samenwerking en een plan als WONEN 4.0.

Breed draagvlak

Voor mij als oud-rijksambtenaar is het fantastisch om met zo’n breed draagvlak de publieke zaak te mogen behartigen. Dit heb ik in mijn Haagse tijd nooit op deze manier meegemaakt.

Deze tekst is ook verschenen in Real Estate Magazine No. 82 (2012)