Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Zalm wil zijn snip terug

Geplaatst op 16 jul 2012 , bijgewerkt 16 jul 2012, 14:11

Gerrit Zalm, tegenwoordig hoofd van ABN AMRO, heeft de komkommertijd afgelopen weekend ruw verstoord. Hij suggereerde in een AD-interview dat alle be...

Gerrit Zalm, tegenwoordig hoofd van ABN AMRO, heeft de komkommertijd afgelopen weekend ruw verstoord. Hij suggereerde in een AD-interview dat alle bestaande woningbezitters een annuïteitenhypotheek moeten nemen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Spaarpolissen afkopen

Het gevolg zou kunnen zijn dat huizenbezitters met een spaarhypotheek (die maandelijks sparen om hun hypotheek aan het eind van de looptijd af te lossen) zouden moeten overstappen op een annuïteitenhypotheek. Zij moeten dan de spaarpolis afkopen (vaak bij een verzekeraar) en de opgespaarde aflossing overhevelen naar de bank waar de hypotheek loopt. Geld in het laatje dus voor ABN AMRO en de andere grootbanken. Kennelijk wil Zalm inmiddels zijn snip terug. Ooit bezorgde hij als minister van Financiën de burgers een klein voordeel, nu bezorgt hij hun een enorm nadeel. De afkoop van polissen is voor consumenten altijd onvoordelig vanwege de hoge kosten. Ook verliezen veel mensen hierdoor hun overlijdensrisicoverzekeringen. Als ze een nieuwe willen afsluiten, betalen ze meer premie omdat ze ouder zijn geworden. Overigens – klein detail – gaan de verzekeraars in Nederland massaal failliet bij de overboeking van tientallen miljarden euro’s aan de banken.

Bestaande en nieuwe gevallen

Wat wel goed is aan het ‘plan’ van Zalm is de achterliggende gedachte dat je geen onderscheid zou moeten maken tussen bestaande en nieuwe gevallen. Het is immers oneerlijk om de jonge generatie, dus de starters, eenzijdig het gelag te laten betalen, zoals het Kunduz-akoord voorschrijft. Bovendien pakt dat erg slecht uit voor de woningmarkt, omdat juist de starters van groot belang zijn voor de dynamiek op die markt.

Lagere belastingtarieven

Het is goed dat Zalm iedereen gelijk wil behandelen. Maar hij vergeet er één ding bij te zeggen: namelijk dat een afbouw van de hypotheekrenteaftrek alleen acceptabel is indien de extra overheidsinkomsten, in de vorm van lagere belastingtarieven, worden teruggegeven aan de gezinnen. In WONEN 4.0 is dit een kernpunt. Doe je dat niet, dan gaan de eigenwoningbezitters er in koopkracht enorm op achteruit. En daarmee dalen de huizenprijzen extra hard, wat juist in WONEN 4.0 wordt voorkomen door het terugsluizen via lagere belastingtarieven.

Eigen keuze

De gedachte dat mensen meer gaan aflossen is natuurlijk helemaal niet verkeerd. Nadeel van het ‘plan’ van Zalm is echter dat het de keuzevrijheid van de burgers volledig inperkt. Het is alsof KPN zegt: net als vroeger heeft u voortaan weer de keuze uit één standaardmodel telefoontoestel. Misschien een prima toestel, maar laat die keuze alsjeblieft aan de mensen zelf! Zo ook met de annuïteitenhypotheek. In WONEN 4.0 wordt de fiscale prikkel weggenomen om gedurende de looptijd een hoge schuld aan te houden. Uiteindelijk zullen veel mensen ook in dat geval willen kiezen voor een annuïteitenhypotheek. Anderen zullen hun spaarhypotheek willen voortzetten. Het is dan hun eigen keuze. Wel zo liberaal.

Lees ook:

Hervorming van de woningmarkt: s.v.p. geen onderscheid tussen bestaande en nieuwe gevallen