Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Conflictbeheersing

Geplaatst op 24 jul 2012 , bijgewerkt 24 jul 2012, 08:28

Op station Utrecht liep ik een bevriende hoogleraar tegen het lijf, gespecialiseerd in conflictbeheersing. Hij was zeer geïnteresseerd in mijn ervari...

Op station Utrecht liep ik een bevriende hoogleraar tegen het lijf, gespecialiseerd in conflictbeheersing. Hij was zeer geïnteresseerd in mijn ervaringen bij Vereniging Eigen Huis. Wij zijn in 1974 immers opgericht om de belangen te behartigen van eigenwoningbezitters. En daarvoor moeten we regelmatig ruzie maken met marktpartijen – notarissen, makelaars, banken, verzekeraars, bouwers – die vaak heel andere belangen hebben dan u als koper, verkoper of eigenaar van een eigen woning.

Gesprekspartner

Tegelijkertijd hebben eigenwoningbezitters er belang bij dat hun vereniging het niet laat bij ruzie maken alleen. Om effectief hun belangen te kunnen behartigen moet Vereniging Eigen Huis ook een deskundige, betrouwbare gesprekspartner zijn. En moeten wij bereid zijn plaats te nemen aan onderhandelingstafels. Wij moeten niet alleen hard roepen, maar ook goed luisteren.

Achterban

Een belangrijk wapen in onze strijd is de ervaring en kennis die Vereniging Eigen Huis in 38 jaar heeft kunnen opbouwen. Daarnaast is onze grote achterban van huishoudens met een eigen woning een belangrijk pressiemiddel. Marktpartijen kunnen daardoor niet zomaar om ons heen.

Beheersbaar

Conflicten niet uit de weg gaan, maar wel beheersbaar houden, is een beetje 'the story of our life'. De bevriende hoogleraar houdt zich vooral bezig met de beheersing van internationale conflicten, onder andere in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Dat lijkt me in veel opzichten een troosteloze bezigheid. Waarbij één stap vooruit niet zelden wordt gevolgd door twee achteruit.

Bereikt

Vereniging Eigen Huis heeft daarentegen in de 38 jaar dat we bestaan veel bereikt. Eigenwoningbezitters hebben een veel betere positie op de woningmarkt dan toen de vereniging werd opgericht. Samen met Woonbond, Aedes en de makelaars hebben we WONEN 4.0 tot stand gebracht. Tegelijkertijd blijft er nog zat te doen. De hoogleraar zag er moe uit. Ik arriveerde echter vol energie op de plek van bestemming.