Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Puzzling & powering

Geplaatst op 14 aug 2012 , bijgewerkt 14 aug 2012, 08:22

Beleid maken met betrekking tot complexe maatschappelijke vraagstukken is een kwestie van ‘puzzling & powering’. Eerst komt de vraag wat je eige...

Beleid maken met betrekking tot complexe maatschappelijke vraagstukken is een kwestie van ‘puzzling & powering’. Eerst komt de vraag wat je eigenlijk inhoudelijk zou moeten doen om het maatschappelijke vraagstuk aan te pakken (puzzling). Maar vervolgens moet je de plannen nog maatschappelijk en politiek aanvaard zien te krijgen (powering).

Puzzling

Neem de woningmarkt. De problemen daar zijn buitengewoon complex en omvatten zowel de huur- als de koopsector, met grote uitstralingseffecten naar de economie en de gehele samenleving. Tegelijkertijd is er al heel veel op gestudeerd en liggen er belangrijke adviezen van onder andere de VROM-raad en de Commissie Sociaal-Economische Deskundigen van de SER. Op deze bouwstenen konden de WONEN 4.0-partijen voortbouwen bij de inhoudelijke ontwikkeling van een integraal plan voor de huur- en de kooppsector. Waarschijnlijk ligt de grootste bijdrage van WONEN 4.0 dan ook niet in het puzzling-deel.

Powering

De grootste bijdrage van WONEN 4.0 ligt veeleer in het brede maatschappelijk draagvlak van het plan. Als uiteenlopende organisaties als Woonbond, Vereniging Eigen Huis, Aedes en de makelaars het eens zijn over een plan voor de huur- en de koopsector dan is kennelijk op een evenwichtige manier rekening gehouden met de belangen van alle achterbannen. En het geniet dan bij voorbaat brede steun.

Politiek

Na de verkiezingen van 12 september kunnen de informateur en de onderhandelaars zo met WONEN 4.0 aan de slag. Niet alleen ligt er een inhoudelijk compleet en evenwichtig pakket aan maatregelen, ook wordt het draagvlak er gratis bij geleverd. Hierdoor hoeven politieke partijen dus niet te vrezen voor de toorn van het electoraat als zij WONEN 4.0 na de verkiezingen overnemen. Dat moet een hele opluchting zijn.