Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Woningmarkt: vraag en aanbod

Geplaatst op 21 aug 2012 , bijgewerkt 21 aug 2012, 07:58

"The reports of my death are greatly exaggerated," aldus een aan Mark Twain toegeschreven citaat. Met de berichtgeving over een woningmarkt die ten ...

"The reports of my death are greatly exaggerated," aldus een aan Mark Twain toegeschreven citaat. Met de berichtgeving over een woningmarkt die ten dode opschreven zou zijn, is het net zo.

Vraag


Ondanks de huidige malaise op de woningmarkt, groeit de stucturele vraag naar woningen gewoon door. In totaal zal het aantal inwoners van Nederland tot 2025 groeien van 16,7 tot 17,5 miljoen. En het aantal huishoudens neemt nog sneller toe als gevolg van de zogeheten gezinsverdunning. Deze huishoudens moeten allemaal wonen. Of het nu in een huurwoning of een koopwoning is. Op zolder bij je ouders wonen is ook een optie, maar waarschijnlijk niet voor lang.

Aanbod


Terwijl de vraag naar woningen de komende jaren dus nog met honderduizenden toeneemt, kan het aanbod dit tempo bij lange na niet bijhouden. Als gevolg van de crisis worden bouwplannen opgeschort of afgelast.

Verwarring


Hoewel Mark Twain - we schrijven 1897 - de berichten over zijn dood zwaar overdreven vond, moest hij wel toegeven dat een nicht van hem enige tijd geleden ernstig ziek was geweest. Misschien was dat de bron van alle verwarring? Op de woningmarkt worden verkeerde conclusies getrokken uit het feit dat er momenteel zoveel woningen te koop staan. Dit wordt ten onrechte geïnterpreteerd als een overschot aan koophuizen.

Starters


De meeste verkopers zijn echter ook potentiële kopers. Probleem is echter dat zij pas kunnen kopen nadat zij eerst hun eigen huis hebben verkocht. De enige groep waarvoor dat niet geldt zijn de starters. Zij worden daarom niet voor niets gezien als de sleutel tot het lostrekken van de woningmarkt.

WONEN 4.0


Het Kunduzakkoord van VVD, CDA, D66, GL en CU maakt het voor starters helaas alleen maar extra moeilijk de koopwoningmarkt te betreden. Zogeheten bestaande gevallen worden ontzien en toekomstige generaties betalen het gelag. WONEN 4.0 daarentegen helpt de toekomstige generaties de woningmarkt fundamenteel gezond te maken. Daarmee wordt ook het aanbod van extra woningen gestimuleerd. En als een groeiende bevolking ergens mee geholpen is, dan is het dat.