Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Kunduz-akkoord schiet huizenbezitter lek

Geplaatst op 28 aug 2012 , bijgewerkt 28 aug 2012, 08:59

De effecten van de verkiezingsprogramma's die het CPB gisteren presenteerde, zijn berekend ten opzichte van het zogenoemde basispad ('ongewijzigd be...

De effecten van de verkiezingsprogramma's die het CPB gisteren presenteerde, zijn berekend ten opzichte van het zogenoemde basispad ('ongewijzigd beleid'). Dit basispad ziet er voor de koopwoningmarkt niet best uit als gevolg van het Kunduz-akkoord. Dit akkoord leidt tot een huizenprijsdaling van - volgens De Nederlandsche Bank - mogelijk negen procent of meer. Ter vergelijking: VVD maakt hiervan door aanvullende maatregelen in haar verkiezingsprogramma slechts twee procent goed. Bij GroenLinks komt er een extra prijsdaling van zeven procent bovenop.

Kill your darlings


De Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GL en CU wilde, onder het mom van een betrouwbare overheid, de hypotheekrenteaftrek voor 'bestaande gevallen' volledig in stand houden. Dit stokpaardje moeten ze snel loslaten. Want anders wordt juist de groep die zij willen beschermen, keihard door de prijseffecten van de Kunduz-maatregelen getroffen. Dat zou een geheel nieuwe interpretatie zijn van de uitdrukking 'kill your darlings'.

Stokpaardje laten lopen


Een meer positieve interpretatie van deze uitdrukking zou zijn als de Kunduz-partijen afstand zouden doen van hun afgesleten stokpaardje om de hypotheekrenteaftrek voor bestaande gevallen per se in stand te willen houden. De hypotheekrenteaftrek is slechts een instrument. Daarvan afstand doen hoeft niet erg te zijn, als het achterliggende doel - de betaalbaarheid van een eigen huis - op een andere manier wordt gegarandeerd. In WONEN 4.0 wordt de hypotheekrente voor alle Nederlanders - jong én oud - stapsgewijs afgebouwd, maar elke cent aan bespaarde aftrek gaat terug naar de mensen in het land en naar de woningmarkt. Zo blijft de eigen woning betaalbaar en wordt tegelijkertijd een Kunduz-achtige waardedaling van de huizen in ons land voorkomen.