Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

WONEN 4.0 liberaal en sociaal

Geplaatst op 10 sep 2012 , bijgewerkt 10 sep 2012, 08:59

Politieke compromissen worden niet voor de verkiezingen gevormd, maar pas daarna. Aldus een Haagse wijsheid. Hoe zit dat met WONEN 4.0? WONEN 4.0...

Politieke compromissen worden niet voor de verkiezingen gevormd, maar pas daarna. Aldus een Haagse wijsheid. Hoe zit dat met WONEN 4.0?

WONEN 4.0

De afgelopen weken was ik bij een paar politieke debatten over de woningmarkt. Dan beginnen dingen op te vallen.

  • Ten eerste dat D66 en GroenLinks geen enkele moeite hebben volmondig 'ja' te zeggen tegen WONEN 4.0. Ook de ChristenUnie en het CDA waren in de verschillende debatten erg positief. Natuurlijk hebben alle vier de partijen hun eigen voorkeuren en accenten. Maar na de verkiezingen is WONEN 4.0 wat hen betreft - zo is mijn indruk - uitgangspunt voor de onderhandelingen over de woningmarkt. Zoals één politicus het verwoordde: "Wij gaan naar de informateur met ons verkiezingsprogramma onder de linker arm en WONEN 4.0 onder de rechter."
  • Ten tweede valt op dat PvdA en de SP een duidelijke 'ja, mits' laten horen. Deze partijen maken zich vooral zorgen om de betaalbaarheid van sociale huurwoningen. Als die niet voldoende is gewaarborgd, vrezen zij voor segregatie.
  • Ten derde is opvallend dat de hypotheekrenteaftrek voor bestaande gevallen bij de VVD staat als een huis.

In acht genomen dat de tijd van de compromissen nog moet aanbreken, staat het er dus met WONEN 4.0 helemaal niet slecht voor.

Liberaal en sociaal

WONEN 4.0 verbetert enerzijds de werking van de woningmarkt en biedt een aanzienlijke belastingverlaging (liberaal) en staat anderzijds borg voor de betaalbaarheid van het wonen (sociaal). Gedurende meerdere decennia is er een bijna onontwarbare kluwe van beleid ontstaan op de woningmarkt. Er worden miljarden euro's rondgepompt. Maar het systeem loopt steeds verder vast, zowel aan de koop- als aan de huurkant, en vooral nu er een crisis is. WONEN 4.0 staat daarom voor een terugtred van de overheid. Zo wordt het rondpompen van geld gestopt en worden belemmeringen voor een goede marktwerking afgebroken. Maar een belangrijke kerntaak van de overheid, de bescherming van kwetsbare groepen, wordt in WONEN 4.0 juist versterkt. Mensen met een bescheiden inkomen profiteren, naast de belastingverlaging, van een woontoeslag, waardoor het wonen betaalbaar blijft. Een gouden compromis, zou je denken.We wachten de verkiezingen en daarna de kabinetsformatie met spanning af!