Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Linkse en rechtse hobby's

Geplaatst op 18 sep 2012 , bijgewerkt 18 sep 2012, 07:57

De verkiezingsuitslag maakt duidelijk: 'links' en 'rechts' hebben elkaar nodig. Dat biedt hoop op een brede aanpak van de woningmarkt. Goed nieuws ...

De verkiezingsuitslag maakt duidelijk: 'links' en 'rechts' hebben elkaar nodig. Dat biedt hoop op een brede aanpak van de woningmarkt.

Goed nieuws


Bij deze uitslag lijkt het niet of nauwelijks mogelijk een uitgesproken links of rechts kabinet te formeren. Voor de woningmarkt is dat goed nieuws. Een links kabinet zou de neiging kunnen hebben de hypotheekrenteaftrek aan te pakken, maar de problemen in de huursector ongemoeid te laten. Terwijl een rechts kabinet waarschijnlijk juist de huursector op de schop zou willen nemen, maar de hypotheekrenteaftrek zou willen sparen. Beide strategieën leiden niet tot werkelijk herstel van de woningmarkt.

WONEN 4.0


De problemen in de koop- en de huursector zijn alleen in samenhang effectief aan te pakken. WONEN 4.0 laat zien hoe dat kan. Het plan schetst een brede aanpak van de koop- en de huursector. In beide sectoren wordt de marktwerking verbeterd. Het rondpompen van geld wordt gestopt. Het gevolg is dat mensen makkelijker kunnen verhuizen naar een koopwoning danwel een huurwoning, terwijl ook de betaalbaarheid in stand blijft via lagere belastingtarieven en een woontoeslag.

Hobby's


VVD en PvdA hebben beiden hun voorkeuren en accenten voor de woningmarkt naar voren gebracht tijdens de verkiezingen. De verkiezingsuitslag, waardoor beide partijen tot elkaar lijken te zijn veroordeeld, zou in theorie kunnen betekenen dat de linkse en rechtse hobby's als het ware tegen elkaar worden weggestreept. Dat zou betekenen dat er vier jaar niks gebeurt. Gezien de grote problemen op de woningmarkt (met negatieve uitstralingseffecten naar de bouw en tal van andere sectoren) zal dat hopelijk voor niemand acceptabel zijn. Dus is het devies: streep de belangen van kopers en huurders niet tegen elkaar weg, maar tel ze bij elkaar op en kijk hoe ze verenigbaar zijn! WONEN 4.0 is dan binnen handbereik.