Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Woningmarkt: morgen begint vandaag

Geplaatst op 25 sep 2012 , bijgewerkt 25 sep 2012, 10:40

We moeten 'nu' stappen zetten om de woningmarkt in de toekomst gezond te krijgen. Daarnaast vraagt de actuele crisis op de woningmarkt om maatregelen...

We moeten 'nu' stappen zetten om de woningmarkt in de toekomst gezond te krijgen. Daarnaast vraagt de actuele crisis op de woningmarkt om maatregelen voor de korte termijn.

Lange termijn


WONEN 4.0 (het hervormingsplan van Vereniging Eigen Huis, de Woonbond, Aedes en NVM / VBO Makelaar / VastgoedPRO) is erop gericht de woningmarkt langzaam maar zeker gezond te maken. Onder meer door het rondpompen van geld in zowel de koop- als de huursector in kleine stapjes af te bouwen. Met behoud van de betaalbaarheid van kopen en huren. Hoewel de effecten van WONEN 4.0 pas op termijn volledig zichtbaar worden, kan het consumentenvertrouwen al op korte termijn profiteren van het inzetten van een geloofwaardige, breed gedragen koers. Mensen weten dan eindelijk waar ze aan toe zijn op de woningmarkt.


Korte termijn


De actuele situatie op de woningmarkt en in aanpalende sectoren zoals de bouw is echter zo ernstig dat op korte termijn aanvullende maatregelen dringend gewenst zijn. Dergelijke maatregelen moeten wat Vereniging Eigen Huis betreft voldoen aan de volgende voorwaarden:

  1. Zij moeten aansluiten bij een plan voor de lange termijn (WONEN 4.0)
  2. Zij moeten realistisch zijn (b.v. qua kosten)
  3. Zij moeten op korte termijn zoden aan de dijk zetten.

 

Den Haag


Een voorbeeld van een door ons aanbevolen korte termijn maatregel is dat het kabinet de Nederlandse banken dwingt tot verlaging van de hypotheekrente. Als gevolg van een gebrek aan concurrentie betaalt de consument een veel te hoge rente. Een ander voorbeeld is dat banken meer maatwerk moeten (kunnen) leveren bij de verstrekking van hypotheken. Ook moeten starters beter geholpen worden. Een volledige lijst van gewenste korte termijn maatregelen vindt u hier. We hopen op een positieve respons vanuit Den Haag. Zowel ten aanzien van de gewenste maatregelen voor de korte termijn de als ten aanzien van de lange termijn koers (WONEN 4.0). Haast is geboden. En morgen begint vandaag.