Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Te hoge hypotheekrente

Geplaatst op 02 okt 2012 , bijgewerkt 02 okt 2012, 09:00

Vereniging Eigen Huis strijdt tegen de te hoge hypotheekrente in Nederland. U kunt ons steunen door het tekenen van een petitie. Melkkoe Op de N...

Vereniging Eigen Huis strijdt tegen de te hoge hypotheekrente in Nederland. U kunt ons steunen door het tekenen van een petitie.

Melkkoe

Op de Nederlandse hypotheekmarkt is nauwelijks sprake van concurrentie. Ten eerste hebben veel buitenlandse prijsvechters zich als gevolg van de crisis uit Nederland teruggetrokken. Ten tweede mogen ING en ABN AMRO, zolang ze aan het staatsinfuus liggen, geen prijsleider zijn. Hierdoor heeft RABO geen enkele prikkel om wel een scherpe rente te rekenen. In tegendeel: het is een vrijbrief om uw hypotheek als melkkoe te gebruiken.

Rentebarometer

De banken zelf ontkennen stelselmatig dat ze zeer fors verdienen aan uw hypotheek. In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft Vereniging Eigen Huis daarom de Eigen Huis Rentebarometer opgezet. Wetenschappelijk verantwoord en geen speld tussen te krijgen. De feiten spreken voor zich: Nederlandse eigenwoningbezitters betalen gemiddeld honderden euro's per jaar teveel.

NMa-onderzoek

Op verzoek van Vereniging Eigen Huis startte de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in 2010 een onderzoek naar de rentemarges in Nederland. Opvallende conclusie van de NMa was:

1. dat de marges bij de start van het onderzoek historisch hoog waren;
2. dat zij tijdens het onderzoek waren gedaald tot het niveau van vóór de crisis.
Wat onze Rentebarometer echter ook laat zien, is:
3. dat de rentemarges, zodra de NMa de andere kant opkeek, weer opliepen naar het niveau van vóór het NMa-onderzoek.

Petitie

Nederlandse eigenwoningbezitters betalen een te hoge rente en Vereniging Eigen Huis wil dat de politiek en de NMa hieraan een einde maken. Door het tekenen van een petitie  kunt u ons steunen in deze strijd. Wat ons betreft vraagt het gebrek aan concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt om snelle en harde maatregelen. De tijd van pappen en nathouden is voorbij.