Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

WONEN 4.0 = hervormen + bezuinigen + investeren

Geplaatst op 16 okt 2012 , bijgewerkt 16 okt 2012, 11:11

Hervormen, bezuinigen, investeren: soms wordt het voorgesteld als óf óf óf. Maar het kan ook én én én zijn. Mits de volgorde goed is. Kunduz Neem...

Hervormen, bezuinigen, investeren: soms wordt het voorgesteld als óf óf óf. Maar het kan ook én én én zijn. Mits de volgorde goed is.

Kunduz


Neem de woningmarkt. Het Kunduz-plan voor de koopsector is een bezuinigingsplan. Op lange termijn wordt ruim 5 miljard euro uit de woningmarkt gehaald, door middel van lastenverzwaring (minder hypotheekrenteaftrek voor starters). Van een echte hervorming is geen sprake. Noch van extra investeringen in de woningmarkt. Van een platte bezuiniging wordt de woningmarkt immers niet gezond. Noch worden marktpartijen erdoor geprikkeld om in de woningmarkt te investeren.

WONEN 4.0


Bij WONEN 4.0 staat het gezond maken van de woningmarkt voorop. Een echte hervorming dus. Dan kan de kritiek luiden dat het woningmarktplan niet helpt om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Dat klopt echter niet. Juist doordat WONEN 4.0 de woningmarkt gezond maakt, kan zij weer de motor van de economie worden. Met meer werkgelegenheid in de bouw en tal van andere sectoren tot gevolg. De extra belastingen en geringere bijstandsuitgaven kan de overheid zo in haar zak steken. Daarnaast zet het uitzicht op een gezonde woningmarkt aan tot extra investeringen. Zowel van particuliere woningbezitters als van bijvoorbeeld commerciële verhuurders die voor het eerst een gelijk speelveld krijgen.

En én én


In tegenstelling tot de woningmarktparagraaf van het Kunduz-akkoord leidt WONEN 4.0 dus tot een hervorming én een lagere overheidstekort én tot extra investeringen. Dat werkt alleen als de hervorming het startpunt is. Beginnen met bezuinigen (Kunduz) of investeren (nog meer geld overheidsgeld in de sector pompen) werkt averechts. Hopelijk beginnen de onderhandelaars van VVD en PvdA aan de goede kant.