Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Zaken doen

Geplaatst op 06 nov 2012 , bijgewerkt 06 nov 2012, 09:08

Rutte II lijkt me een kabinet waarmee je zaken kunt doen. Dat biedt enige hoop voor de woningmarkt. Zakelijke houding Dat zeer uiteenlopende par...

Rutte II lijkt me een kabinet waarmee je zaken kunt doen. Dat biedt enige hoop voor de woningmarkt.

Zakelijke houding

Dat zeer uiteenlopende partijen als VVD en PvdA binnen enkele maanden samen een regeerakkoord en een kabinet hebben kunnen smeden, duidt op een zakelijke houding van beide partners. Ze wilden er duidelijk samen uitkomen, bruggen slaan, zaken doen.

Zakelijke kijk

Een kabinet dat op deze manier in het leven staat, kan heel positief zijn. Het veronderstelt dat het kabinet een zakelijke kijk op de wereld heeft. Zonder taboes en zonder ingesleten ideologieën waar niemand doorheen komt

Zakelijk voorstel

Vereniging Eigen Huis heeft daarom een zakelijk voorstel aan het kabinet. Stel de Kunduz-maatregelen t.a.v. de koopwoningmarkt, die in het nieuwe regeerakkoord zijn overgenomen, met één jaar uit. Budgettair heeft dit geen gevolgen, want de hypotheekmaatregelen voor starters kosten in het begin vooral geld (invoeringskosten). Wel geeft uitstel ervan enorm veel lucht aan de woningmarkt. Het maakt het voor starters beter mogelijk de koopwoningmarkt te betreden. En van starters moeten we het hebben.

Zakelijke gronden

Benut het komende jaar vervolgens om op zakelijke gronden te komen tot een veel betere invulling van de woningmarktparagraaf dan op basis van het Kunduz-akkoord (door sommigen liefkozend Lente-akkoord genoemd). WONEN 4.0 kan daarbij zeer behulpzaam zijn, temeer omdat de gehele woningmarktsector (eigenwoningbezitters, huurders, verhuurders en makelaars) er achter staat. Het kabinet kan met de WONEN 4.0-partijen zaken doen. Hopelijk wij ook met het kabinet.