Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Vingers natellen

Geplaatst op 13 nov 2012 , bijgewerkt 13 nov 2012, 08:03

Wie bij Rutte II zijn vingers kan aflikken is nog niet duidelijk. Voor eigenwoningbezitters lijkt het er meer op dat zij hun vingers moeten natellen...

Wie bij Rutte II zijn vingers kan aflikken is nog niet duidelijk. Voor eigenwoningbezitters lijkt het er meer op dat zij hun vingers moeten natellen.

Starters

Neem de starters. Zij krijgen – als het doorgaat – vanaf 1 januari 2013 alleen nog hypotheekrenteaftrek indien zij annuïtair gaan aflossen. Dit levert hen over de gehele looptijd tienduizenden euro’s aan belastingnadeel op.

Verkopers

Het gevolg is natuurlijk dat er minder koopstarters komen. Waardoor veel verkopers hun woning niet kwijt kunnen. En dus niet groter, kleiner, anders of elders kunnen gaan wonen. Ouders waarvan de kinderen het huis uit zijn,moeten hierdoor in een te grote woning blijven. Terwijl gezinnen met jonge kinderen noodgedwongen in een te kleine woning blijven zitten. Mensen kunnen ook minder gemakkelijk verhuizen voor een andere baan, wat de arbeidsmobiliteit vermindert.

Bewoners

En als of dit allemaal niet genoeg is, dalen de huizenprijzen hierdoor volgens De Nederlandsche Bank met misschien wel 9 procent. Voor mensen met een eigen huis betekent dit een collectief vermogensverlies van 100 miljard euro. Gemiddeld is dit 25.000 euro per huishouden met een eigen woning. Naar verwachting stijgt hierdoor het aantal huishoudens dat met de hypotheek ‘onder water’ staat van 700.000 naar circa 1 miljoen.

Onzekerheid

Het verplicht annuïtair aflossen voor starters moet overigens nog in de Tweede en in de Eerste Kamer worden besproken. Terwijl de maatregel al op 1 januari 2013 zou moeten ingaan. Uiteraard zorgt dit bij alle betrokkenen voor veel onzekerheid. Vandaar het pleidooi van Vereniging Eigen Huis om deze maatregel met één jaar uit te stellen. Om te voorkomen dat, als gevolg ondoordacht haastwerk, miljoenen (potentiële) huizenbezitters met hun vingers tussen de deur komen te zitten.