Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

De wereld achter de energierekening

Geplaatst op 04 dec 2012 , bijgewerkt 04 dec 2012, 14:32

We betalen almaar meer voor energie. Het wordt een steeds aanzienlijkere woonlast. In november is Vereniging Eigen Huis gestart om de wereld achter d...

We betalen almaar meer voor energie. Het wordt een steeds aanzienlijkere woonlast. In november is Vereniging Eigen Huis gestart om de wereld achter de energierekening te schetsen. We trekken ten strijde tegen onrechtvaardigheden in die wereld. Wij vinden dat een consument een gelijkwaardige positie moet krijgen en een eerlijke prijs voor energie moet betalen.

De energieleverancier

Sinds 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd en kunnen consumenten vrijelijk overstappen van energieleverancier. De eerste jaren gebeurde dat nog nauwelijks, maar gelukkig gebeurt het steeds meer. Prijsvergelijkers en collectieve inkopen helpen daarbij.

Energieleveranciers moeten vandaag de dag aardig hun best doen om hun klanten te behouden en nieuwe klanten binnen te halen. Zolang de leveranciers daarbij vanuit hun eigen kracht handelen en communiceren is dat ook helemaal prima. Dat is marktwerking. Maar we signaleren ook media-uitingen van leveranciers waarbij men zich negatief uitlaat over andere energiepartijen, de consument bang wordt gemaakt om over te stappen, danwel misleid wordt.

Onderzoek

Vereniging Eigen Huis vindt de energiemarktwerking en daarmee de keuzevrijheid van consumenten voor een energieleverancier een groot goed. Bangmakerij en misleiding horen daar niet in thuis. Dat verstoort de marktbewerking en belemmert de consument onterecht om over te stappen en een eerlijke prijs voor energie te betalen. Daarom doen we nu onderzoek naar de media-uitingen van de energieleveranciers. Mochten bepaalde uitlatingen over het randje zijn, dan trekken we aan de bel bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit en de Reclame Code Commissie.

Vereniging Eigen Huis wil het overstappen en daarmee de marktwerking stimuleren en draagt daar sinds 2009 aan bij met de Collectieve Inkoop Energie en de Energieprijzenvergelijker.