Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Is je overwaarde wat waard?

Geplaatst op 11 dec 2012 , bijgewerkt 11 dec 2012, 09:23

Terwijl mede door het kabinetsbeleid steeds meer huizenbezitters 'onder water' komen te staan, is er ook een probleem voor mensen met een overwaarde...

Terwijl mede door het kabinetsbeleid steeds meer huizenbezitters 'onder water' komen te staan, is er ook een probleem voor mensen met een overwaarde. Die zit namelijk meestal muurvast in je huis. Het spaarvarken kan niet stuk en dit raakt vooral ouderen.


Pensioen en zorg

De pensioenen staan onder druk, en daarmee de koopkracht van veel ouderen. Tegelijkertijd lopen de kosten voor de zorg almaar verder op en moet je steeds meer zelf betalen. In zo'n situatie ben je als 'oudere' blij als je nog iets achter de hand hebt: de overwaarde in je huis.

Zelfstandig wonen

In de praktijk blijken ouderen er echter zelden in te slagen de overwaarde te verzilveren. Bijvoorbeeld omdat de bank hun het geld niet wil uitlenen, ondanks een grotendeels of geheel afgeloste hypotheek. Dit is niet alleen voor de betrokkenen een tegenvaller. Het is ook een extra kostenpost voor de samenleving als ouderen hierdoor niet zelfstandig kunnen blijven wonen. Zij kunnen dan bijvoorbeeld de 30.000 euro niet betalen die nodig is om de woning aan te passen aan hun fysieke situatie. Ondanks een overwaarde van bijvoorbeeld twee ton.

Taskforce

Om praktische oplossingen te bedenken voor dit prangende probleem is begin oktober de Taskforce Verzilveren opgericht. In Eigen Huis Magazine leest u hier meer over. Naast Vereniging Eigen Huis leveren aan de Taskforce meerdere partijen een bijdrage:
- Achmea
- Aedes
- AFM
- APG
- Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland
- CSO ouderenorganisaties
- Ministerie van Binnenlandse Zaken (Wonen)
- Obvion Hypotheken
- PGGM
- Rabobank Nederland
- SPF beheer
Evenals vertegenwoordigers van de wetenschap: Lans Bovenberg (UvT), Kees Koedijk (UvT), Jan Rouwendal (VU), Marja Elsinga (TU Delft) en Arie Kapteyn (RAND). Zal de Taskforce er binnen enkele maanden in slagen dit spaarvarkentje te wassen? Ik hoop het van harte.