Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Tijd voor een eerlijke energieprijs

Geplaatst op 02 jan 2013 , bijgewerkt 02 jan 2013, 10:54

De energierekening gaat dit jaar weer omhoog. Volgens vergelijkingssite Gaslicht.com 107 euro voor een gemiddeld huishouden. Dat is een stijging van ...

De energierekening gaat dit jaar weer omhoog. Volgens vergelijkingssite Gaslicht.com 107 euro voor een gemiddeld huishouden. Dat is een stijging van 6 %. De verhoging is het gevolg van onder meer hogere netwerkkosten. Voor een gemiddeld huishouden bedragen deze netbeheerderskosten 17 % van de totale energierekening.

Iedereen betaalt netwerkkosten, ongeacht of u gebruik maakt van het energienet. Wekt u zelf energie op? En maakt u dus nauwelijks gebruik van het hoogspanningsnet? Dan betaalt u toch de volle mep aan netwerkkosten.

Monopolisten

Hoeveel u precies aan netwerkkosten betaalt, wordt bepaald door de grootte van uw gas- en elektra-aansluiting, het zogenaamde capaciteitstarief. En is afhankelijk van welke netbeheerder u heeft. U kunt namelijk niet overstappen naar een andere netbeheerder. Het zijn natuurlijke monopolisten. U moet het doen met de tarieven die Liander, Stedin of Enexis u voorschotelen. Energieproducenten betalen daarentegen niet of nauwelijks netwerkkosten. En waarom moet u ook betalen voor netwerkuitbreiding naar het buitenland?

Aan de kostenverdeling van het Nederlandse energienetwerk schort volgens mij nog het een en ander. Het wordt tijd dat u een eerlijke prijs betaalt voor het gebruik van het netwerk. We gaan dit aan de kaak stellen bij netbeheerder, politiek en de toezichthouder (NMa).

PS. Van november tot en met maart besteedt Vereniging Eigen Huis aandacht aan de wereld achter de energierekening. In januari doen we een boekje open over de netbeheerders.