Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Verloren jaar voor woningmarkt

Geplaatst op 11 jan 2013 , bijgewerkt 11 jan 2013, 08:40

Gisteren bracht de makelaarsvereniging NVM een persbericht uit met als titel 'Laatste kwartaal maakt 2012 bijna goed'. Daar kun je ook heel anders t...

Gisteren bracht de makelaarsvereniging NVM een persbericht uit met als titel 'Laatste kwartaal maakt 2012 bijna goed'. Daar kun je ook heel anders tegenaan kijken…

Uit nood

In het laatste kwartaal van 2012 hebben relatief veel starters een eigen woning gekocht. Veel starters deden dit met opzet vóór de jaarwisseling. Zo konden zij voorkomen dat zij de dupe zouden worden van het - juist voor starters ongunstige - nieuwe regeringsbeleid ten aanzien van de hypotheekrenteaftrek. Het grote aantal kooptransacties in het laatste kwartaal is dus uit nood geboren.

Bijna goed

Op de uitspraak 'Laatste kwartaal maakt 2012 bijna goed' valt echter ook om andere redenen het nodige af te dingen:
1.     Het maakt niet goed dat steeds meer mensen onder water zijn komen te staan door waardedaling van hun woning.
2.     Het maakt niet goed dat de waardedaling van woningen door het regeerakkoord onnodig verder doorgaat. De crisis komt niet langer 'over ons heen', maar is nu voor een belangrijk deel 'made in The Hague'.
3.     Het maakt niet goed dat heel veel mensen hun woonwensen niet kunnen vervullen. Op zolder bij je ouders blijven wonen dan maar?
4.     Het maakt niet goed dat er een tweedeling op de woningmarkt ontstaat. Je krijgt generaties van vóór 1-1-2013 (oude regime) en generaties van ná 1-1-2013 (nieuwe regime).
5.     Het maakt niet goed dat 2012 een regeerperiode inluidt met - opnieuw - een valse start op de woningmarkt. De problemen worden immers niet met de juiste maatregelen en in samenhang aangepakt.
6.     Het maakt niet goed dat door het gebrek aan samenhangend beleid de komende jaren alleen maar extra schaarste ontstaat in grote delen van het land. Zo ligt de woningbouw op apegapen, wat in de nabije toekomst bovendien zorgt voor een tekort aan woningen (woningnood!).
7.     Het maakt niet goed dat het beleid zo onsamenhangend is dat iedereen weet dat er over een paar jaar wel weer iets anders zal worden besloten.

Keuken

De start van dit kabinetsbeleid voor de woningmarkt heeft iets heel onlogisch over zich. Stel, je opent een nieuw restaurant. Je stelt een gerenommeerde kok aan. Dan ga je toch je menukaart niet op een achternamiddag in elkaar knutselen? Tot een onsamenhangende verzameling van losse gerechten? Waaruit niemand meer een goede maaltijd kan samenstellen? Zo'n restaurant zou je bijna opgeven voor het RTL-programma Herrie in de Keuken. In het geval van de woningmarkt wil Vereniging Eigen Huis, samen met andere partijen, graag het kabinet terzijde blijven staan. Om te komen tot betere, meer samenhangende en meer toekomstbestendige plannen.