Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

SNS & uw hypotheekrente

Geplaatst op 05 feb 2013 , bijgewerkt 05 feb 2013, 09:52

Algemeen wordt gevreesd dat de nationalisering van SNS de concurrentie op de hypotheekmarkt verder zal verminderen. Met een nog hogere hypotheekrente...

Algemeen wordt gevreesd dat de nationalisering van SNS de concurrentie op de hypotheekmarkt verder zal verminderen. Met een nog hogere hypotheekrente tot gevolg. Of is er hoop?

Vrees

Nu SNS in staatshanden is beland, ligt het risico op de loer dat er wéér een concurrent van de Nederlandse hypotheekmarkt verdwijnt. De regel is namelijk dat staatssteun niet mag worden gebruikt om concurrenten het leven zuur te maken. Als SNS, net als grote staatsbankbroer ABN AMRO, niet voluit mag concurreren op de hypotheekmarkt, zal dit de situatie, waarin Nederlandse consumenten nu al meer dan één procent teveel rente betalen voor hun hypotheek, alleen maar verergeren.

Hoop

Maar de nationalisering van SNS zou daarentegen ook gunstig kunnen uitpakken voor de Nederlandse consumenten! Stel namelijk dat SNS, nu het met hulp van de overheid van zijn vastgoedbalast is verlost, zich zou ontpoppen als prijsvechter op de hypotheekmarkt? Dan zou Rabo, met ING en ABN AMRO in zijn kielzog, niet langer achterover kunnen leunen en te hoge hypotheekrentes kunnen blijven rekenen. Dit vergt wel dat de Nederlandse en Europese overheid afzien van concurrentiebeperkingen aan het adres van deze bank! Met als argument dat de Nederlandse hypotheekmarkt juist snakt naar enige concurrentie.

Lobby

De bankenlobby zal vóór een concurrentieverbod zijn voor SNS. Door het gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt vloeien immers honderden miljoenen tot miljarden euro's extra in de kassen van de grote banken. Dat willen de grote banken graag zo houden. Over de rug van de huizenbezitters. De overheid betaalt mee in de vorm van extra hypotheekrenteaftrek. Als de overheid SNS toestaat de grote banken te beconcurreren, hebben ze de 3,7 miljard aan staatssteun er binnen een paar jaar uit!