Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Belasting 'ontwijken'

Geplaatst op 13 feb 2013 , bijgewerkt 13 feb 2013, 11:49

De energierekening blijft maar stijgen. Niet alleen omdat de energieprijzen stijgen. Maar ook omdat de overheidskosten de afgelopen jaren flink omhoo...

De energierekening blijft maar stijgen. Niet alleen omdat de energieprijzen stijgen. Maar ook omdat de overheidskosten de afgelopen jaren flink omhoog zijn gegaan.

Wist u dat zo’n 35 % van uw energierekening bestaat uit belastingen en heffingen voor de schatkist van de overheid? We hebben het dan over:

  • Energiebelasting
    Hoe meer stroom u gebruikt, hoe meer energiebelasting u betaalt. Van 2004 tot 2012 is deze belasting met 74 % gestegen voor stroom en voor gas met 17 %.
  • SDE+-subsidie
    Sinds dit jaar draagt u bij aan deze subsidie, die de duurzame opwekking van stroom financiert. En het ziet er naar uit dat de toeslag op de energierekening voor de SDE+-subsidie de komende jaren fors zal oplopen, tot mogelijk meer dan € 200 per huishouden in 2020.
  • Btw
    Over alle kosten op de energierekening betaalt u sinds vorig jaar geen 19 %, maar 21 % btw.

Salderen

Al met al dragen wij als consumenten dus een behoorlijk deel van onze energierekening af aan de overheid. Voor een gemiddeld huishouden gaat  het om ongeveer € 650 per jaar. U kunt dit deels 'ontwijken'. Hoe? Door zelf energie op te wekken. Als u zelf energie opwekt met zonnepanelen, kunt u salderen. Dat betekent dat u over de zelf opgewekte energie geen energiebelasting hoeft te betalen. Dat scheelt een slok op een borrel.

Salderen is een mooie regeling zou je zeggen, maar dat valt tegen. Buiten de salderingsregeling kan de woningbezitter niet of nauwelijks gebruikmaken van gunstige energieregelingen. Zo betaalt u als consument wel mee aan de SDE+-subsidie, maar u kunt er niet van profiteren. Deze is namelijk bedoeld voor grootschalige projecten en bedrijven.

Korting

Op dit moment geldt de salderingsregeling alleen nog voor zelf opgewekte energie in of op uw eigen woning. Vereniging Eigen Huis vindt dat u ook buiten uw woning moet kunnen salderen. Bijvoorbeeld als u energie opwekt met zonnepanelen op het dak van een schuur bij u in de buurt. In ieder geval moeten deze huishoudens een korting krijgen op de energiebelasting. Daarom zijn wij  hierover, samen met een aantal andere partijen, in gesprek met het ministerie van Economische Zaken en Financiën.

We betalen al zoveel aan de overheid, wij willen daar in alle redelijkheid ook iets voor terug!