Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Petitie VEH: 124.651 handtekeningen

Geplaatst op 19 feb 2013 , bijgewerkt 19 feb 2013, 10:00

Als je binnen enkele maanden 124.651 handtekeningen onder je petitie krijgt, sta je bepaald niet alleen. Met al deze handtekeningen op zak reisde Ver...

Als je binnen enkele maanden 124.651 handtekeningen onder je petitie krijgt, sta je bepaald niet alleen. Met al deze handtekeningen op zak reisde Vereniging Eigen Huis (VEH) vorige week dinsdag naar Den Haag. Met als doel de politiek ervan te overtuigen dat het nu echt afgelopen moet zijn met de buitensporige overwinsten die de Nederlandse banken maken op onze hypotheken.

Diefstal

Buitensporige overwinsten?! Jazeker: de overwinsten - dus de extra winsten bovenop de normale winsten die banken al maken - lopen momenteel op tot gemiddeld één en een kwart procent. Dat is ruim 250 euro per maand bruto voor een gemiddeld gezin met een hypotheek van 250.000 euro. Dit grenst toch aan diefstal? Of om het netjes te zeggen: het is buitensporig.

Barometer

Zoals zo vaak ontkennen de 'verdachten' elke schuld, in dit geval de banken. Ontkennen - evenmin als het wijzen op buitengewone omstandigheden of een moeilijke jeugd - heeft echter geen nut, want de Eigen Huis Rentebarometer wordt maandelijks op wetenschappelijke wijze opgesteld door gerenommeerde onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam. Klachten over de berekeningen graag aan hun adres, in drievoud. Maar niet ongefundeerd roepen dat het niet klopt! Dat stadium zijn we voorbij.

Concurrentie

De koninklijke weg om een einde te maken aan de buitensporige overwinsten van de grote Nederlandse banken op uw hypotheek is méér concurrentie. Vereniging Eigen Huis is hiervan op zichzelf een groot voorstander. Zo zijn wij een actief pleitbezorger van het Deense hypotheekmodel, waarbij de rol van de banken veel kleiner is en de rente zo'n 1,5 procent lager dan momenteel in Nederland.

Verbod

Echter: op korte termijn gaat dit onvoldoende soelaas bieden. Meer concurrentie is een zaak van de lange adem. Terwijl elke maand dat een gemiddeld Nederlands huishouden honderden euro's teveel betaalt aan de banken, er één teveel is. Vandaar dat we in Den Haag hebben aangedrongen op onconventionele maatregelen. Namelijk een verbod op overwinst op hypotheken. En hoge boetes voor banken die zich hier niet aan houden. De politiek is nu aan zet!