Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Even geen commentaar

Geplaatst op 26 feb 2013 , bijgewerkt 26 feb 2013, 08:55

Het Woonakkoord van VVD-PvdA-D66-CU-SGP haalt een paar scherpe randjes af van de eerdere woonplannen van het kabinet Rutte II. Het had beter kunnen ...

Het Woonakkoord van VVD-PvdA-D66-CU-SGP haalt een paar scherpe randjes af van de eerdere woonplannen van het kabinet Rutte II. Het had beter kunnen uitpakken, maar ook slechter (nieuwsbericht "VEH positief kritisch over woningmarktakkoord"). Wel zijn de nieuwe hypotheekregels volgens de vereniging onnodig ingewikkeld.

Scherpe randjes

Een paar scherpe randjes die het Woonakkoord er heeft afgeslepen, zijn de volgende.

  • Om met de huursector te beginnen: de toegestane huurverhoging is iets gematigd, evenals de heffing die verhuurders moeten gaan betalen. De huurders (Woonbond) en verhuurders (Aedes) zijn allerminst tevreden. Ze dreigen met acties en rechtzaken.
  • Voor de koopsector is onder meer de aangekondigde btw-verlaging voor renovatie en verbouwing gunstig. Wel vinden wij dat de btw-verlaging meteen had moeten ingaan. Nu leggen mensen hun verbouwplannen juist stil in afwachting van meer informatie. Maar als die duidelijkheid er eenmaal is - begin maart - zal een lagere btw zeker gunstig uitpakken voor eigenwoningbezitters en niet te vergeten de aannemerij.
  • Positief is ook het grotere budget voor startersleningen. Hierdoor kunnen meer starters worden geholpen (11.000 i.p.v. 4.000). Nu maar hopen dat die starters er ook echt komen.
  • Vereniging Eigen Huis vindt daarnaast ook het Energiebesparingsfonds een goed idee. De uitwerking volgt nog, maar de gedachte is prima.
  • Dan tot slot de nieuwe hypotheekregels. Die zijn dermate ingewikkeld, dat Vereniging Eigen Huis met smart wacht op de nadere uitwerking die minister Blok voor begin maart heeft toegezegd. De achterliggende gedachte - namelijk dat het niet nodig is 100% aflossing voor iedere starter verplicht te stellen - steunen wij.

Hypotheekregels

Tot nu toe wordt 50% aflossen in zeer brede kring als veilig en verantwoord gezien. Vereniging Eigen Huis vindt de verplichting die het kabinet sinds 1 januari 2013 aan starters heeft opgelegd om 100% af te lossen daarom een onnodige belemmering bij het kopen van een huis. En wij steunen dus de beslissing om de verplichte aflossing toch weer te beperken tot 50%. Wij vinden het echter zeer omslachtig om dit te regelen via een 'complex financieel product', namelijk:

  • een annuïtaire lening die in 30 jaar volledig moet worden afgelost, gecombineerd met:
  • een tweede lening waarmee maximaal de helft van de aflossing weer kan worden teruggeleend.

Je had ook simpelweg in de wet kunnen regelen dat 50% aflossen voldoende is.

Onzekerheid

Door voor een complexe constructie te kiezen, heeft de coalitie van VVD-PvdA-D66-CU-SGA de onzekerheid op de woningmarkt tot nu toe - tegen hun eigen wens in - alleen maar vergroot. Gaan banken een dergelijk product aanbieden? Wat wordt de rente voor de tweede lening? Wat zijn de bijkomende kosten? Enz. Minister Blok komt begin maart met een nadere uitwerking van de nieuwe regels. Vereniging Eigen Huis heeft besloten dat eerst af te wachten alvorens een finaal oordeel te vellen. Geheel tegen onze gewoonte in, geven we dus momenteel 'even geen commentaar'. Behalve dan dat het onnodig ingewikkeld is.