Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Blokhypotheek: complex, onzeker, duur en risicovol

Geplaatst op 01 mrt 2013 , bijgewerkt 01 mrt 2013, 09:01

Hoe moeilijk is het om aan iemand uit te leggen dat je een hypotheek in dertig jaar voor minstens de helft moet aflossen? Erg moeilijk als je het vor...

Hoe moeilijk is het om aan iemand uit te leggen dat je een hypotheek in dertig jaar voor minstens de helft moet aflossen? Erg moeilijk als je het vormgeeft als een Blokhypotheek.

Ingewikkeld en onzeker

Stef Blok heeft het al snel voor elkaar: er is een hypotheek naar hem vernoemd! Daar kunnen Wim Kok met z'n kwartje en Gerrit Zalm met z'n snip nog een puntje aan zuigen. Helaas is het wel erg moeilijk uit te leggen wat zo'n Blokhypotheek nou precies voorstelt. Als acht pagina's 'verduidelijking' 'iets' aantonen, dan is het wel hoe ongelooflijk complex de Blokhypotheek is. Althans: als-ie zou bestaan. Quod non, want de banken moeten de Blokhypotheek namelijk nog gaan ontwikkelen. Of dat gaat lukken en hoe dat er dan precies uitziet, is onzeker en onbekend. En ook hoe lang het nog gaat duren.

Duur en risicovol

De Blokhypotheek zal voor starters hoogstwaarschijnlijk duurder uitpakken dan een 'normale' gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek. De rente op de zogeheten tweede lening is hoger, banken zullen waarschijnlijk extra kosten in rekening brengen, evenals de notaris. En omdat de Blokhypotheek zo complex is, is de consument waarschijnlijk ook meer kwijt aan hypotheekadvies. Daarbij loopt hij bovendien extra risico doordat geen Nationale Hypotheek Garantie kan worden gegeven.

Wetswijziging

Vereniging Eigen Huis ondersteunt van harte de achterliggende gedachte dat de starter wat extra financiële ruimte moet krijgen en wat meer flexibiliteit ten aanzien van het aflossen van de hypotheek. Maar de vereniging vindt het onbestaanbaar dat zo'n eenvoudige gedachte door de politiek wordt misvormd tot een complex, onzeker, duur en risicovol product: de Blokhypotheek. Veel eenvoudiger zou zijn om wettelijk mogelijk te maken dat starters minder dan 100% aflossen (maximaal 50% aflossingsvrij). Met een meerderheid van VVD-PvdA-D66-CU-SGP in Tweede en Eerste Kamer kan dat heel snel. En met terugwerkende kracht tot 1-1-2013. Weg met de Blokhypotheek, op naar de Blokwet!