Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Meer energiemacht met wind

Geplaatst op 06 mrt 2013 , bijgewerkt 06 mrt 2013, 10:06

Sinds november besteedt Vereniging Eigen Huis aandacht aan de wereld achter de energierekening. Een interessante, maar ondoorgrondelijke wereld. We h...

Sinds november besteedt Vereniging Eigen Huis aandacht aan de wereld achter de energierekening. Een interessante, maar ondoorgrondelijke wereld. We hebben een aantal misstanden aan de kaak gesteld, maar dit is nog maar het topje van de ijsberg. Er is nog een lange weg te gaan totdat de consument een onafhankelijke positie heeft in de energiewereld én een redelijke energieprijs betaalt.

Concurrentie op de energiemarkt

Het is belangrijk dat de leveringsprijs van energie voldoende concurreert. Overstappen naar een ander energiecontract bevordert dit, maar juist dit overstappen wordt bemoeilijkt. Er zijn namelijk energiereuzen die u vooral als klant willen behouden en daar in reclame-uitingen op in spelen door u op het verkeerde been te zetten of zelfs angst aan te praten. Ook het onlangs gelanceerde modelcontract voor energie stimuleert het overstappen niet, omdat het gericht is op variabele tarieven en een energiecontract voor onbepaalde tijd. Huishoudens willen daarentegen steeds vaker een contract met een vast tarief voor een bepaalde looptijd.  Wij pakken dit soort zaken aan én helpen u een handje met overstappen.

Toezeggingen onder druk

De netbeheerkosten op de energierekening zijn niet gering. Maar in hoeverre zijn deze realistisch en te herleiden? Wij ontdekten dat er in Nederland  tienduizenden huishoudens zijn met een te grote gasaansluiting. Hierdoor betalen zij jaarlijks honderden euro's te veel. Netbeheerders hebben onder onze druk, gesteund door Tros Radar, toezeggingen gedaan om dit op te lossen. Ook minister Kamp heeft uitspraken gedaan die in het voordeel zijn van de consument. Een mooie eerste stap, maar de toezeggingen zijn nog niet overtuigend genoeg.

Geen energiebelasting

De kosten die de overheid in rekening brengt zijn ook niet gering. Een aanzienlijk deel van de energierekening bestaat uit belastingen en heffingen. Als u zelf energie opwekt aan huis, bijvoorbeeld met zonnepanelen, hoeft u daar gelukkig geen energiebelasting over te betalen. Maar u betaalt wél energiebelasting als u buiten uw huis energie opwekt. Samen met een aantal andere partijen strijden wij ervoor dat u over de energie die u buiten uw huis opwekt, en die is bedoeld voor eigen gebruik, geen of in ieder geval minder energiebelasting betaalt.

Grip op de rekening

In de ideale situatie wekt u zelf energie op en levert u dit aan anderen. Zonder tussenkomst van een lange keten energiemachten die de prijs van de energierekening opdrijft. Daarom verkent Vereniging Eigen Huis de mogelijkheid om een windmolen beschikbaar te stellen aan haar leden. Onze leden kunnen dan een stukje van de windmolen kopen, waarmee energie wordt opgewekt voor eigen gebruik. Daarmee krijgen de leden meer grip op de rekening.
 
En zo werken we stap voor stap aan een redelijke energieprijs en aan meer energiemacht voor de consument. Meer macht voor u dus.