Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Waar staat de NMa voor?

Geplaatst op 12 mrt 2013 , bijgewerkt 12 mrt 2013, 09:20

Op 1 april wordt de Autoriteit Consument & Markt opgericht. De NMa gaat hierin op. Bij het afscheid is het goed terug te kijken op waar de NMa oo...

Op 1 april wordt de Autoriteit Consument & Markt opgericht. De NMa gaat hierin op. Bij het afscheid is het goed terug te kijken op waar de NMa ook alweer voor staat. Een korte bloemlezing.

Meel

In 2010 legde de NMa miljoenenboetes op vanwege een kartel in de meelsector. "Als sprake is van een kartel, dupeert dat alle Nederlanders," aldus toenmalig NMa-voorman Kalbfleisch. "Want iedereen eet elke dag brood, pasta of andere meelproducten." Ik heb wel eens begrepen dat het om enkele tienden van een cent per brood ging. Je zou dan kunnen zeggen: lekker belangrijk! Maar het gaat om het principe. Je mag nooit toestaan dat bedrijven via concurrentiebeperkend gedrag de consument geld uit de zak kloppen. Zelf als het maar om een paar tienden van een cent per brood gaat.

Uien

Ook in 2013 was het weer raak. De NMa ontmaskerde begin februari een zevental uientelers wegens kartelafspraken. Goed voor een paar miljoen boete. Het kartel kwam aan het licht door annonieme tips. Goed werk van de NMa, zou je zeggen. Want wie wil nu teveel betalen voor zijn uien?

Hypotheken

In dat licht is het wel een beetje jammer dat we zo weinig horen van de NMa als het gaat over de miljarden euro's die Nederlandse huishoudens inmiddels te veel betalen voor hun hypotheken. In plaats van een paar tienden van een cent per brood gaat het hier om een paar honderd euro voor een gemiddelde hypotheek per maand. En in plaats van anonieme tips gaat het hier om algemeen bekende informatie: namelijk dat de concurrentie op de hypotheekmarkt volgens iedereen die het kan weten ver te zoeken is.

De boeken in

De NMa doet momenteel onderzoek naar het gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt. We zitten met smart op het rapport te wachten, want elke maand dat een gemiddeld huishouden honderden euro's teveel aan de bank betaalt, is er één te veel. Maar wat zal er in het rapport staan? Zal de NMa hard uithalen naar de banken? Of krijgt de NMa het 'bewijs' tegen de banken wederom niet rond? Wat mij betreft gaat de NMa dan helaas de boeken in als Nederlandse Meel- & uienautoriteit.