Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Zakkenklopperij met gasmeters

Geplaatst op 19 mrt 2013 , bijgewerkt 19 mrt 2013, 10:05

De energierekening maakt een steeds groter deel uit van het huishoudboekje van Nederlandse huishoudens. Voor de meeste mensen is het sowieso al een r...

De energierekening maakt een steeds groter deel uit van het huishoudboekje van Nederlandse huishoudens. Voor de meeste mensen is het sowieso al een raadsel hoe die kosten precies zijn opgebouwd. Maar dat je extra moet betalen voor een te grote gasaansluiting - ongeacht je werkelijke gebruik - is niet uit te leggen.

Onze eisen

Samen met Tros Radar heeft Vereniging Eigen Huis begin dit jaar de stormbal gehezen. Duizenden huishoudens betalen een te hoge energierekening omdat in hun huis een grote gasmeter is geïnstalleeerd. Het teveel betaalde bedrag kan oplopen tot wel 900 euro per jaar. Wij eisen van netbeheerders - dat zijn de regionale monopolisten die het gasnet beheren - dat zij:
1) huishoudens die mogelijk een te grote aansluiting hebben, informeren;
2) te grote meters kosteloos vervangen;
3) teveel betaalde kosten over de laatste jaren terugstorten.

Instemming

We zijn, gezien onze eisen, blij dat minister Kamp in antwoord op Kamervragen van het CDA heeft aangegeven dat netbeheerders met de eerste twee punten kunnen instemmen. Ten aanzien van de teveel betaalde kosten, zullen zij - aldus de minister - per huishouden bepalen of en hoeveel geld er wordt terugbetaald. Vereniging Eigen Huis houdt dit uiteraard scherp in de gaten.

Meldpunt

Om na te gaan hoe de netbeheerders omgaan met de door hun woordvoerder minister Kamp gedane toezeggingen, hoort Vereniging Eigen Huis graag uw ervaringen! Daarvoor hebben we een meldpunt geopend. Samen met Tros Radar zullen we de netbeheerders kritisch blijven volgen. Energie is al duur genoeg. Ook nog eens moeten betalen voor een te grote gasmeter in uw huis grenst aan zakkenklopperij.