Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

No cure, do pay

Geplaatst op 26 mrt 2013 , bijgewerkt 26 mrt 2013, 11:54

Wat maakt een makelaar eigenlijk? Een terechte vraag. Hou deze vooral in uw achterhoofd als uw makelaar u voortaan per maand wil laten betalen, in pl...

Wat maakt een makelaar eigenlijk? Een terechte vraag. Hou deze vooral in uw achterhoofd als uw makelaar u voortaan per maand wil laten betalen, in plaats van bij de verkoop van uw woning.

Vraagteken

De meeste huizenverkopers hebben wel enig idee van de activiteiten waarmee een makelaar zoal zijn dagen vult. Naast het behendig besturen van de scooter, moet je dan denken aan het schrijven van advertentieteksten vol karakteristieke details, het maken van ruimtelijke foto's en het rondleiden van potentiële kopers. Mocht het tot onderhandelen komen, dan geven makelaars over en weer gevraagde en geboden bedragen door ('onderhandelen') en ze stellen een (standaard) koopovereenkomst op. Heel wat, zou je enerzijds kunnen zeggen. Maar anderzijds telt voor u als verkoper maar één ding: u wilt zo snel mogelijk uw huis verkopen tegen een goede prijs. En in hoeverre de makelaar daaraan met al zijn activiteiten daadwerkelijk bijdraagt: juist dát is een groot vraagteken.

Geen resultaat, toch betalen

Omdat de toegevoegde waarde van een makelaar pas écht blijkt als het huis wordt verkocht, is het 'no cure, no pay'-systeem uitgevonden. Het kost een paar centen (vaak 1 à 1,5% van de verkoopprijs, exclusief btw), maar dan heb je ook wat (een verkocht huis). Nu woningen allang niet meer met een minimum aan inspanning over de toonbank gaan, willen veel makelaars liever van de 'no cure, no pay' af. Ze willen u ook laten betalen als ze géén resultaat boeken: 'no cure, do pay' zeg maar. Bijvoorbeeld door hun klanten een bepaald bedrag per maand te vragen.

Toegevoegde waarde

Vereniging Eigen Huis is hierover met de makelaars in gesprek. Waar we scherp op letten, is 1) of er een voldoende prikkel bij de makelaar blijft om uw huis zo snel mogelijk te verkopen tegen een goede prijs en 2) als er betaald moet worden zonder verkoopresultaat, of de makelaar dan kan aantonen dat hij een daadwerkelijke toegevoegde waarde heeft geleverd voor een bepaald bedrag. Want we gaan natuurlijk niet betalen voor het verblijf in de kaartenbak van de makelaar! Vereniging Eigen Huis vroeg zich al in de jaren zeventig en tachtig af wat een makelaar eigenlijk maakt. De goeden niet te na gesproken, wringt ook anno 2013 juist daar nog steeds de schoen.