Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Beste makelaars

Geplaatst op 02 apr 2013 , bijgewerkt 02 apr 2013, 08:00

Een aantal makelaars heeft - onder meer via twitter - geïrriteerd, boos en/of verdrietig gereageerd op mijn blog 'No cure, do pay'. Enerzijds is het...

Een aantal makelaars heeft - onder meer via twitter - geïrriteerd, boos en/of verdrietig gereageerd op mijn blog 'No cure, do pay'. Enerzijds is het fijn te merken dat mijn blogs ook door makelaars gelezen worden. Anderzijds ontgaat de kern van veel commentaar mij volledig. Het is toch heel logisch dat een consument slechts dán geld voor een makelaar overheeft, als deze zijn of haar toegevoegde waarde overtuigend kan aantonen?

No cure, no pay

Omdat de toegevoegde waarde van een makelaar in veel gevallen pas blijkt bij de verkoop van uw huis, hoeft u uw makelaar in de regel pas op dat moment te betalen (no cure, no pay). Vanwege de crisis proberen steeds meer makelaars echter een maandelijkse betaling los te krijgen, ook als er in de verkoop van uw woning totaal geen schot zit (no cure, do pay). 

Toegevoegde waarde

Vereniging Eigen Huis is hierover met de makelaarsverenigingen in gesprek. Wij wijzen nieuwe verdienmodellen niet op voorhand af. Wel letten wij er scherp op of de makelaar u als consument geen poot uitdraait. Tegenover elke betaling aan een makelaar moet wat ons betreft een concrete (deel)dienst c.q. een duidelijke toegevoegde waarde staan. Makelaars die niet aan hun klanten duidelijk kunnen maken wat die (deel)dienst of toegevoegde waarde concreet inhoudt, hebben een probleem. Dat zijn dan ook vast niet de beste makelaars.

De beste makelaar

De beste makelaars zullen hun klanten ongetwijfeld kunnen aantonen waar hun toegevoegde waarde ligt en welke (deel)diensten voor welke prijs geleverd worden. En hoe hun inspanningen ertoe leiden dat u uw woning verkoopt voor een passende prijs. Waarschijnlijk zijn de beste makelaars zo deskundig en behendig dat ze uw huis gewoon voor u verkopen! Crisis of geen crisis. Misschien herkent u de beste makelaars wel aan het feit dat wat hen betreft het 'no cure, no pay'-systeem uitstekend kan worden gehandhaafd. Want voor de beste makelaars geldt natuurlijk gewoon 'do cure, do pay'!
 
(Rob Mulder is te volgen op twitter via @rob_mulder.)