Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Bedenktijd - over kabinetten en keukens

Geplaatst op 10 apr 2013 , bijgewerkt 10 apr 2013, 12:24

Het kabinet Rutte II bestaat uit snelle beslissers. Niet alle beleid is daardoor even goed doordacht, zoals op het gebied van de woningmarkt. Ook moe...

Het kabinet Rutte II bestaat uit snelle beslissers. Niet alle beleid is daardoor even goed doordacht, zoals op het gebied van de woningmarkt. Ook moesten er de laatste tijd nogal eens hersteloperaties worden uitgevoerd. Haastige spoed is nu eenmaal zelden goed. In de keukenbranche is het niet anders. Ook daar zijn snelle beslissingen niet altijd de beste beslissingen.

Toch wordt door keukenverkopers juist actief op snelle koopbeslissingen aangestuurd. "Een keuken kopen doe je niet elke dag. Veel verkopers doen daarentegen alsof het alléén vandaag kan," aldus een artikel hierover in Eigen Huis Magazine van april 2013. Een mysteryshopper van Vereniging Eigen Huis ontdekte dat hoge kortingen op de prijs van een nieuwe keuken konden worden gegeven, maar dan moet u wel nu meteen uw handtekening zetten!

Onder druk gezet

Vereniging Eigen Huis vindt het een slechte zaak dat keukenconsumenten op deze manier onder grote druk worden gezet om snel te beslissen. Juist bij een grote en dure aankoop als een nieuwe keuken moeten kopers de tijd krijgen om tot een goede beslissing te komen. We pleiten daarom voor het vastleggen van een bedenktijd van enkele dagen. Na de aankoop kun je er dan nog binnen enkele dagen vanaf. Net zoals er een bedenktijd geldt voor producten die je koopt via internet of aan de deur.

Verkooptruc

Maar loop je dan geen grote korting mis? Nee, want kortingen die 'alleen dezelfde dag gelden' zijn meestal gewoon een ordinaire verkooptruc. Onze mysteryshopper had uiteraard niet de intentie om echt een keuken te kopen. En hield dus vol er toch echt nog even rustig over te willen nadenken. In de meeste gevallen volgde dan later alsnog een telefoontje met exact hetzelfde aanbod. Haasten is dus niet nodig. En onderhandelen, of zelfs bedenkelijk kijken, loont.

Ondoordacht

Het kan heel hinderlijk zijn dat ondoordacht regeringsbeleid halverwege wordt herroepen of bijgesteld, of het nu door hetzelfde kabinet gebeurt of dat er eerst nieuwe verkiezingen voor nodig zijn. Aan een ondoordachte aankoop van een nieuwe keuken zit je echter jaren en jaren vast. Bezint eer ge begint, zou je kunnen zeggen. Uiteraard helpt het daarbij enorm als een iets te enthousiaste consument in principe nog binnen enkele dagen van zijn aankoop kan afzien.