Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Plofkip met de gouden eieren

Geplaatst op 16 apr 2013 , bijgewerkt 16 apr 2013, 08:11

Vereniging Eigen Huis heeft een Ledenraad waarin onze ’50 meest betrokken leden’ zitting hebben. Met de Ledenraad bespreken wij zowel organisatorisc...

Vereniging Eigen Huis heeft een Ledenraad waarin onze ’50 meest betrokken leden’ zitting hebben. Met de Ledenraad bespreken wij zowel organisatorische als beleidsmatige zaken. Zoals bijvoorbeeld onze strijd tegen de schandalige overwinsten die de banken al jaren maken op uw en mijn hypotheek.

Autoriteit Consument en Markt

Afgelopen zaterdag kwam de Ledenraad bijeen in Amersfoort. Diverse leden van de Ledenraad hebben de directie aangemoedigd om de strijd tegen de te hoge hypotheekrente die banken in rekening brengen, onverminderd voort te zetten. Die toezegging hebben wij gedaan. Nadat we in Den Haag namens 124.651 hypotheekbetalers een petitie hebben aangeboden aan de Tweede Kamer om de overwinsten op hypotheken te verbieden, zijn we nu in spannende afwachting van een belangrijk rapport van de ACM over de concurrentie op de hypotheekmarkt. De ACM (Autoriteit Consument en Markt) is het pseudoniem waarachter de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) tegenwoordig schuil gaat. Hopelijk laat de ACM de banken niet wederom met de schrik vrijkomen. De te hoge hypotheekrente kost een gemiddeld huishouden met een hypotheek van 250.000 euro zo’n 300 euro bruto per maand!

Plofkip

In de Ledenraad is actief meegedacht hoe Vereniging Eigen Huis haar strijd tegen de te hoge hypotheekrente extra kracht zou kunnen bijzetten. Sommige leden verwezen met enige bewondering naar de plofkip-actie van Wakker Dier. Inderdaad is er een parallel tussen de plofkip en de onverantwoord snel groeiende overwinst die banken maken op uw en mijn hypotheek. Het verschil met de pluimvee-industrie is dat de plofkip van de banken gouden eieren legt. Geen wonder dat de banken er alles aan doen om te voorkomen dat het beestje wordt geslacht. Omgekeerd zullen wij er alles aan blijven doen om de hoge overwinsten van de banken de wereld uit te krijgen. Hopelijk met steun van de ACM en de politiek. En in  ieder geval met de steun van onze Ledenraad.