Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Blikt Blok vooruit?

Geplaatst op 23 apr 2013 , bijgewerkt 23 apr 2013, 10:16

Minister Blok moet uiterlijk op Koninginnedag 2013 zijn beleidsvisie op de woningmarkt aan de Eerste Kamer sturen. Beloofd is beloofd. Maar gaat-ie ...

Minister Blok moet uiterlijk op Koninginnedag 2013 zijn beleidsvisie op de woningmarkt aan de Eerste Kamer sturen. Beloofd is beloofd. Maar gaat-ie dat redden? Boze tongen beweren dat hij met zijn handen in het haar zit. Dat-ie de teksten maar niet op papier krijgt. Dat is raar, want inhoudelijk liggen de bouwstenen voor het oprapen. Zo biedt bijvoorbeeld het rapport van de Tijdelijke Commissie Huizenprijzen een prima basis voor zijn toekomstvisie. Het is een kwestie van aanhaken.

Rapport

Twee weken geleden presenteerde de Tijdelijke Commissie Huizenprijzen haar rapport over de prijsontwikkelingen op de woningmarkt in de afgelopen twintig jaar. Vereniging Eigen Huis is blij met het rapport. Er zijn grote overeenkomsten met de bijdrage van de vereniging aan het onderzoek. Twee lessen voor de toekomst trekken de aandacht:

1. de consument moet centraal komen te staan op de woningmarkt;
2. de overheid moet de regie nemen.

Consument

De huidige problemen op de woningmarkt houden deels verband met het feit dat het aanbod zich de afgelopen 20 jaar nauwelijks iets heeft aangetrokken van de vraag naar woningen. Dat geldt zowel ten aanzien van het aantal woningen, het type woningen, als de plek waar de woningen staan. Het is belangrijk dat het aanbod van woningen de komende decennia veel beter wordt afgestemd op de vraag ernaar, met andere woorden dat de consument centraal komt te staan. Tekorten in het aanbod leiden in combinatie met een groeiende vraag immers tot een hogere prijs dan nodig.

Regie

Een belangrijk kritiekpunt op de overheid is dat zij de afgelopen 20 jaar de ontwikkelingen op de woningmarkt op hun beloop heeft gelaten. Voor een beter beleid in de toekomst moet de overheid de regie nemen. Dat schikt, want we hebben tegenwoordig een minister voor Wonen! Het is in theorie dus afgelopen met de situatie dat de linker hand niet weet wat de rechter doet. Denk bijvoorbeeld aan de bewindspersonen die verantwoordelijk zijn voor achtereenvolgens de volkshuisvesting, voor de ruimtelijke ordening, de marktwerking en de fiscaliteit. Er is nu één bewindspersoon die dit allemaal kan coördineren: de minister voor Wonen, de heer Stef Blok. Pure winst, maar dan moet hij wel doen.

Visie

Omgekeerd is het rapport van de Tijdelijke Commissie Huizenprijzen voor minister Blok een uitgelezen kans om uiterlijk op Koninginnedag met een onderbouwde visie op de woningmarkt te komen, zoals hij de Eerste Kamer heeft beloofd. De analyse ligt er al. Hij hoeft 'm alleen maar door te trekken. Blok blikt vooruit, daar hoop ik op. Drie vingers in de lucht. Hou je veilig!

Volg Rob Mulder via twitter @rob_mulder