Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

De Poolse handjes

Geplaatst op 30 apr 2013 , bijgewerkt 30 apr 2013, 22:00

Mijn buren Henk en Jannie zijn behoorlijk op leeftijd. Hoewel Henk het nog altijd leuk vindt om zelf schilderijen te maken, zag hij het verven van z...

Mijn buren Henk en Jannie zijn behoorlijk op leeftijd. Hoewel Henk het nog altijd leuk vindt om zelf schilderijen te maken, zag hij het verven van z'n huis niet meer zitten. Daarom huurde hij via een tussenpersoon vijf Poolse schilders in.

Niets

Ze waren de handjes, maar daar was ook werkelijk alles mee gezegd. Ze hadden, behalve een auto, helemaal niets: geen ladders, geen schuurmachine, geen schuurpapier en zelfs geen slaapplaats. Ze sliepen in de schuur van de buren en Jannie kookte heerlijke maaltijden voor hen. De Polen namen daarom alle tijd voor de klus en ze zijn met z'n vijven ruim twee weken bezig geweest om de twee-onder-een-kapper te schilderen.

Werkwijze

Ik heb vol verbazing gekeken hoe de mannen te werk gingen. Voor het schilderen van de dakkapel werd geen steiger gebouwd, maar zat één schilder op de dakpannen met zijn voeten in de goot om de pot verf vast te houden. Een ander stond op de pannen met in één hand de kwast en in de andere hand de dakrand van de dakkapel om zich toch nog een beetje vast te kunnen houden. Tja, als je zo werkt dan heb je die twee weken echt wel nodig. Gelukkig zijn er geen ongelukken gebeurd. Maar een goed verstaander begrijpt dat dit niet de juiste werkwijze is.

Veilig klussen

Voor een mooi resultaat moet je niet besparen op de kwaliteit van de verf en de kwasten, dat is bekend. Maar net zo belangrijk is dat een klus veilig wordt uitgevoerd. Door bijvoorbeeld een steiger te (laten) bouwen wordt het schilderen van een bovenverdieping of dakkapel een stuk makkelijker. Je hoeft dan niet elke keer met een ladder te schuiven en je helemaal uit te rekken om bij het laatste puntje van het kozijn te komen. En alle materialen die je nodig hebt, liggen in de buurt. Het kost wel iets meer geld, maar je profiteert van het gemak en het allerbelangrijkste: het is veiliger. Hadden de Polen dat maar geweten, dat had ze een hoop spierpijn in armen en benen gescheeld!