Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Veerkracht

Geplaatst op 28 mei 2013 , bijgewerkt 28 mei 2013, 08:25

Van het kabinet Rutte II heeft de woningmarkt weinig heil te verwachten. Maar gelukkig heeft de woningmarkt voldoende veerkracht om er ook ondanks h...

Van het kabinet Rutte II heeft de woningmarkt weinig heil te verwachten. Maar gelukkig heeft de woningmarkt voldoende veerkracht om er ook ondanks het kabinetsbeleid bovenop te komen.

Rutte II

Het kabinet Rutte II vindt zichzelf, als ik de minister-president goed begrijp, het sterkste kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. Negentig procent van de Nederlandse bevolking denkt daar anders over. En mede daarom staat het kabinet op 38 zetels verlies in de peilingen van Maurice de Hond. Verder hebben ook de meeste 'topeconomen' weinig waardering voor het kabinetsbeleid. Waaronder het beleid ten aanzien van de woningmarkt.

Genoeg gesomberd

Maar genoeg gesomberd! De samenleving, de economie én de woningmarkt hebben een enorme veerkracht. Crises worden altijd weer te boven gekomen. Zij het niet met hulp van het kabinetsbeleid, dan wel ondanks dat beleid. In het geval van de woningmarkt heeft die veerkracht onder meer te maken met het feit dat mensen, linksom of rechtsom, toch moeten wonen.

Woonwensen

Op een gegeven moment willen jongeren het ouderlijk huis verlaten, willen gezinnetjes weg van het tweekamerappartement, en willen ouderen een gelijkvloerse woning betrekken. Om maar wat te noemen. Door de crisis zijn veel van deze woonwensen onvervuld gebleven, maar op enig moment nemen mensen toch de stap. Daarbij komt dat het aantal huishoudens in Nederland tot 2025 nog met zo'n 50.000 per jaar toeneemt, veel sneller dan het aantal huizen.

Vertrouwen

De onderliggende trend is er dus één van een zich herpakkende woningmarkt. Dit wordt bevestigd door een onmiskenbare opleving van het consumentenvertrouwen in de woningmarkt, zoals blijkend uit de Eigen Huis Marktindicator. Wanneer de woningmarkt zich herstelt, weet niemand. Maar het is een kwestie van tijd, gezien de vele onvervulde woonwensen. Mijn stelling van de dag luidt daarom: een kabinet kan nog zulk gebrekkig woningmarktbeleid voeren, de woningmarkt krijgt zij er niet onder!

Volg ons ook op twitter @eigenhuis en Rob Mulder op @rob_mulder