Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Fort Knox

Geplaatst op 04 jun 2013 , bijgewerkt 04 jun 2013, 12:43

Het was de avond voor Koninginnedag, enkele jaren geleden. Kennissen van mij waren naar de vrijmarkt in Utrecht. Hun rijtjeswoning stond er dus verl...

Het was de avond voor Koninginnedag, enkele jaren geleden. Kennissen van mij waren naar de vrijmarkt in Utrecht. Hun rijtjeswoning stond er dus verlaten bij. Het huis heeft een uitbouw waarop een dakterras is aangelegd met een toegangsdeur naar binnen. Het was erg warm die avond en daarom hadden ze die deur op een kiertje laten staan. Weliswaar vergrendeld met wat haken maar niet op slot. Dat was ook een paar inbrekers opgevallen die in de buurt rondzwierven. Bij het invallen van de duisternis beklommen ze de uitbouw en begonnen aan de deur te rommelen. Gelukkig voor mijn kennissen waren er een aantal oplettende buren die direct reageerden op de geluiden. Ze renden naar buiten en schreeuwden naar de inbrekers dat ze weg moesten wezen. Dat hielp. Ze kozen het hazepad en verdwenen in de duisternis. De kennissen werden direct ingeseind en kwamen geschrokken terug naar huis. De politie kwam voor een sporenonderzoek, maar vond niets. Daags daarna togen mijn kennissen naar een doe-het-zelf-zaak en kochten security strips, extra sloten, betere raamboompjes en alarmkastjes voor ramen en deuren. Hun woning werd een waar Fort Knox. De inbrekers dachten dat er vast iets te halen was en stonden daarom een aantal weken later weer bij dezelfde woning. Mijn kennissen zaten op dat moment in de kroeg. Doordat de boel nu goed beveiligd was, lukte het de boeven niet om binnen te komen. Maar ze hadden de kozijnen wel flink beschadigd. De kennissen gooiden er nog wat extra veiligheidsmaatregelen tegenaan. Zo werd er een mat geplaatst tegen de schutting zodat inbrekers die niet meer als trap konden gebruiken en kwamen er aan de voor- en achterkant van het huis camera's. Sindsdien is het gelukkig rustig bij hen in de straat. Nu is het echt niet nodig dat u uw huis ombouwt tot een Fort Knox. Als u goede sloten gebruikt met het SKG- of Politiekeurmerk Veilig Wonen, bent u al een heel eind op de goede weg. En wat nog belangrijker is: biedt inbrekers geen gelegenheid. Sluit altijd uw deuren en ramen, ook als u maar even weg bent. Een inbreker heeft namelijk aan één minuut genoeg.