Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Erfpacht, saté en hamburgers

Geplaatst op 11 jun 2013 , bijgewerkt 11 jun 2013, 08:22

Op Koningsdag en bij andere evenementen kunt u met een gerust hart een sateetje of een broodje hamburger kopen aan een Amsterdamse gracht. De Nederl...

Op Koningsdag en bij andere evenementen kunt u met een gerust hart een sateetje of een broodje hamburger kopen aan een Amsterdamse gracht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) - onderdeel van de Rijksoverheid - waakt over uw veiligheid! Als u daarentegen in Amsterdam een huis koopt op gemeentelijke erfpachtgrond, kunt u wat diezelfde Rijksoverheid betreft in de plomp zakken en bent u overgeleverd aan de Amsterdamse Goden.

Consumentenbescherming

Enerzijds probeert de Rijksoverheid u met man en macht - de NVWA telt enkele duizenden werknemers! - te beschermen tegen buikgriep opwekkende opgewarmde Amsterdamse saté en hamburgers. Maar als u buikpijn heeft van het Amsterdamse erfpachtsysteem dan geeft de overheid niet thuis. Vereniging Eigen Huis pleit voor consumentenbescherming op het gebied van erfpacht. Het gaat om duizenden euro's per jaar. En het gaat om bescherming tegen grijpgrage instanties als de Amsterdamse gemeente.

Van de regen in de drup

De gemeente Amsterdam is momenteel aan het nadenken hoe het erfpachtsysteem kan worden herzien, mede gezien de maatschappelijke kritiek erop. Helaas vallen de voorstellen van het college van Burgemeester en Wethouders voor de Amsterdamse burgers in de categorie 'van de regen in de drup'. Zo zijn zij in het nieuwe, voorgestelde stelsel maandelijks nóg meer geld kwijt voor de erfpacht van de grond waarop hun huis staat. En bij verkoop beschouwt de gemeente Amsterdam vrijwel elke waardestijging van de woning nog steeds als een stijging van de grondwaarde. Die zij vervolgens via een verhoging van de erfpachtcanon voor een goed deel in eigen zak steekt. Zelfs als de waardestijging bijvoorbeeld voortkomt uit renovatie of verbouwing. Huiseigenaren werken zich de blaren op hun handen om hun huis op te knappen, te onderhouden en dat alles te kunnen betalen. En de gemeente eigent zich de opbrengst toe. Dit grenst aan diefstal.

Gerust hart

Terwijl je Amsterdams saté en hamburger met een gerust hart kunt nuttigen, moet je je vingers natellen als je de grond waarop je huis staat 'huurt' van de gemeente Amsterdam. Volgens Vereniging Eigen Huis hebben Amsterdamse erfpachters net zo goed recht op een gerust hart! Wij vragen dus de Rijksoverheid om met regels te komen waaraan alle erfverpachters in Nederland zich moeten houden. Particuliere èn gemeentelijke erfverpachters. In het belang van de huiseigenaren met erfpacht. Want we gunnen geen enkele burger een forse buikpijn. Of het nu van een bedorven stukje vlees of van een verdorven erfpachtsysteem afkomstig is.

Volg ons ook op twitter @eigenhuis en Rob Mulder op @rob_mulder