Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Fata morgana

Geplaatst op 18 jun 2013 , bijgewerkt 18 jun 2013, 08:20

Terwijl de temperatuur net pas een beetje begint op te lopen hebben we onze eerste fata morgana al achter de rug. Deze luchtspiegeling was afkomstig...

Terwijl de temperatuur net pas een beetje begint op te lopen hebben we onze eerste fata morgana al achter de rug. Deze luchtspiegeling was afkomstig uit Duitsland.

Duitse banken

Eind mei werden we verblijd met een bericht dat een consortium van Duitse banken de Nederlandse markt ging bestormen met een hypotheekrente van minder dan 3 procent. Er zou in het uiterste geval 200 miljard euro beschikbaar zijn. We vonden het al opmerkelijk dat het consortium zo'n waanzinnig groot bedrag naar Nederland wilde sluizen via een klein kantoor in Deventer. Toen geen enkele Duitse bank het verhaal kon bevestigen, moesten we de conclusie trekken dat het feest niet doorging.

Jammer

Natuurlijk vindt Vereniging Eigen Huis het ontzettend jammer dat de Duitse hypotheekeuro's niet onze kant op rollen, want bij de Nederlandse banken betalen huiseigenaren bruto al snel honderden euro's per maand te veel voor hun hypotheek. Dat komt omdat de concurrentie tussen de Nederlandse grootbanken zo goed als afwezig is. Buitenlandse concurrentie zou dus - vanuit het oogpunt van de consument bezien - méér dan welkom zijn.

Niet genoeg

Méér concurrentie is tevens de oplossing waarop het kabinet en de Tweede Kamer hun kaarten lijken te hebben gezet. Maar wachten op buitenlandse concurrentie, erop hopen, en desnoods ervoor bidden, is niet genoeg! Het kan namelijk nog jaren duren voordat die concurrentie daadwerkelijk van de grond komt. Zolang kunnen we niet wachten. Veel buitenlandse banken hebben al voldoende problemen aan hun hoofd in eigen land. Die willen ze eerst oplossen voordat ze toekomen aan het bestormen van de Nederlandse markt.

Paardenmiddel

Vereniging Eigen Huis vindt dat elke maand waarin een gemiddeld gezin honderden euro's te veel betaalt aan hypotheekrente er één te veel is. We hebben daarom - mede namens 124.651 petitie-ondertekenaars - regering en volksvertegenwoordiging gevraagd een paardenmiddel te hanteren. Namelijk: vaardig een verbod uit op de overwinsten die de banken maken op onze hypotheken. En zet hoge boetes op overtreding van dit verbod. Direct overheidsingrijpen gaat heel ver, maar is tevens de enige mogelijkheid ingeval de markt zélf zijn werk niet doet.

Keihard

Dat de markt faalt, blijkt op verschillende manieren:

  1. de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt schiet tekort;
  2. de winsten die banken maken op hypotheken zijn historisch hoog;
  3. de Nederlandse hypotheekrente is veel hoger dan in de buurlanden;
  4. de banken versterken hun balansen over de rug van de hypotheekbetalers.

De concurrentie uit Duitsland bleek helaas gebakken lucht. Maar de euro's die u te veel betaalt aan uw bank zijn keihard. Politiek, doe er wat aan!

Volg ons ook op twitter @eigenhuis en Rob Mulder op @rob_mulder