Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Visie of advies?

Geplaatst op 02 jul 2013 , bijgewerkt 02 jul 2013, 07:35

Minister Blok krijgt bij gebrek aan een eigen visie het ene advies na het andere om zijn oren. Voor de burger is dit alleen maar verwarrend. En voor ...

Minister Blok krijgt bij gebrek aan een eigen visie het ene advies na het andere om zijn oren. Voor de burger is dit alleen maar verwarrend. En voor het herstel van de woningmarkt is alle onrust schadelijk.

Geen visie

De Eerste Kamer heeft minister Blok in maart verzocht om te komen met een samenhangende visie op de woningmarkt. Hij had de tijd tot Koninginnedag. Zoals boze tongen toen al voorspelden, slaagde de minister er echter niet in een verhaal op papier te krijgen. Daarvoor vroeg hij uitstel tot medio juni. Maar wat er niet in zit, komt er ook met enige maanden vertraging niet uit, zo is gebleken. Want eind juni heeft de minister respijt gevraagd tot september. De vraag is of de Eerste Kamer dat slikt.

Wel advies

Door het gemis aan een samenhangende beleidsvisie van de minister ontstaat er een grote 'vrije ruimte' voor uiteenlopende adviezen aan de minister op deelterreinen. Waarvoor de minister niet het kader heeft geschapen om ze op hun waarde te schatten. Zo komen alle adviezen - goede en minder goede - op één grote hoop terecht. Van het advies van de commissie-Van Dijkhuizen over het belastingstelsel tot het rapport van de commissie-Verhoeven over de huizenprijsontwikkeling. En van het advies van weer een andere commissie-Van Dijkhuizen over de inzet van pensioengelden tot het rapport van de commissie-Wijffels over de 'dienstbaarheid en stabiliteit' van het bankwezen. Hoewel het laatstgenoemde advies op meerdere punten de woningmarkt raakt, stond minister Dijsselbloem van Financiën vooraan om het rapport te omarmen. Terwijl minister Blok binnen het kabinet over de woningmarkt gaat. Zo werkt dat als je als minister voor Wonen geen eigen visie hebt, waaraan je zelf en vooral ook je collega's zo'n rapport überhaupt kunnen toetsen.

Verwarring

Dit zou misschien allemaal nog niet zo erg zijn, als de burger hierdoor niet nóg meer in verwarring zou komen. Elke keer weer een nieuw advies ondergraaft de rust en stabiliteit die de woningmarkt juist zo hard nodig heeft. Ieder nieuw advies roept direct de vraag op of dat dan misschien het nieuwe beleid wordt. Mijn advies aan de minister is dus: kom snel met een eigen visie en een eigen - samenhangend! - beleid.

Volg ons ook op twitter @eigenhuis en Rob Mulder op @rob_mulder