Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Onder de palmboom

Geplaatst op 09 jul 2013 , bijgewerkt 09 jul 2013, 08:21

Na de vakantie moet minister Blok voluit aan de bak. Hij moet komen met een samenhangende visie op de woningmarkt. Parlementair jaar Aan het ein...

Na de vakantie moet minister Blok voluit aan de bak. Hij moet komen met een samenhangende visie op de woningmarkt.

Parlementair jaar

Aan het eind van elk parlementair jaar wordt de vraag gesteld wat het meest is opgevallen. En wat met voorrang moet worden opgepakt na het zomerreces, wanneer het nieuwe parlementaire jaar ingaat. Het meest is mij opgevallen dat de Eerste Kamer een grotere rol speelt in de politieke besluitvorming, aangezien het kabinet daar geen meerderheid heeft. Dat zou voor het kabinet geen al te groot probleem behoeven te zijn, als het met kwalitatief goed beleid zou komen. Echter...

Woningmarkt

... voor de woningmarkt is dat allerminst het geval. Minister Blok neemt voor de koop- én de huurmarkt precies de verkeerde maatregelen en ook nog eens op het verkeerde moment. Op de koopmarkt wordt het starters onnodig moeilijk gemaakt een woning te kopen door de verplichte annuïtaire aflossing waarmee alleen zij te maken krijgen. Terwijl starters juist nu zo hard nodig zijn! 

Kwaliteit van het beleid

Als je zelf je huiswerk niet goed doet en met zulk slecht beleid op de proppen komt, moet je als kabinet - of als coalitie - natuurlijk niet raar opkijken als de Eerste Kamer dwars gaat liggen. Concreet heeft de Eerste Kamer minister Blok gevraagd eerst maar eens met een samenhangende visie op de woningmarkt te komen. En daar wachten we nog steeds op, na inmiddels twee uitstelverzoeken van de minister. Vanmiddag vergadert de Eerste Kamer over het uitstelbriefje, maar er zit weinig anders op dan de minister nog één laatste kans te geven om in september met een visie te komen.

Palmboom

Als het nu december was, zou ik zeggen: minister Blok, denk er nog eens diep over na onder de kerstboom. Het is echter hartje zomer. Dan moet het maar onder de palmboom. Want na het zomerreces verwachten wij - met de Eerste Kamer - echt een meer samenhangende beleidsvisie dan waar de minister tot nu toe mee gekomen is. Tot slot een kleine tip voor onder de palmboom: lees WONEN 4.0 er nog eens op na.

Volg ons ook op twitter @eigenhuis en Rob Mulder op @rob_mulder