Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.
Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.
De Sociaal-Economische Raad (SER) neemt eind 2012 het voortouw om te komen tot een Nationaal Energieakkoord. Het gaat om een akkoord om duurzame groe...
De Sociaal-Economische Raad (SER) neemt eind 2012 het voortouw om te komen tot een Nationaal Energieakkoord. Het gaat om een akkoord om duurzame groei te bereiken met bindende afspraken over energiebesparing, schone technologie en klimaatbeleid. Het doel is om dit akkoord voor de zomervakantie van 2013 te presenteren. Maar de weg naar het akkoord is moeilijk, het lijkt wel of er gekozen is voor een toeristische route met allerlei uitstapjes.
Eind 2012 vindt een startbijeenkomst plaats. Er worden tientallen partijen bij het proces betrokken: ministeries, de energiebranche, de bouwbranche, milieuorganisaties, zelfs de fietsbranche en ook consumentenorganisaties, waaronder Vereniging Eigen Huis. De groep is zo groot en divers, dat menigeen zich zorgen maakt of deze route zal leiden naar een breed gedragen energieplan. Om het enigszins controleerbaar te houden, worden de organisaties onderverdeeld in vier gesprekstafels: 1. de gebouwde omgeving, 2. de industrie, 3. de commercialisering van innovatie, en 4. mobiliteit en transport. Vereniging Eigen Huis is aangehaakt bij tafel 1.
In de afgelopen periode hebben de aangehaakte partijen veel stukken opgesteld en aangeleverd. Ze onderhandelen tot in detail. Er worden concepten van het akkoord opgesteld van meer dan 100 pagina’s. Hoe kan dit leiden tot een langetermijnvisie, tot consistent beleid, laat staan tot consensus?
Om toch aan de tijdsdoelstelling te voldoen, heeft minister Kamp op 12 juli een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, met de mededeling dat werkgevers, werknemers, milieuorganisaties en het kabinet overeenstemming op hoofdlijnen hebben bereikt over een Nationaal Energieakkoord. De afgesproken aanpak leidt tot 14 procent hernieuwbare energie in 2020. Bij de laatste onderhandelingen, net voor de zomervakantie, betrekt de SER lang niet alle partijen. Dus in hoeverre werkelijk sprake is van een breed draagvlak voor de gepresenteerde hoofdlijnen, is de vraag.
Aangezien het energieakkoord nog in ontwikkeling is, zijn de consequenties voor de consument en specifiek de eigenwoningbezitter nog niet volledig te overzien. Wel signaleert Vereniging Eigen Huis alvast het volgende:
In juli en augustus worden de plannen om te komen tot een Nationaal Energieakkoord nader uitgewerkt. Een uitdaging, want hoe krijg je in een toch al moeilijk bereikbare periode van zomervakanties consensus van alle partijen?
Kortom, de weg naar het Nationaal Energieakkoord is geen gemakkelijke route!