Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Potpourri van woningmarktinformatie

Geplaatst op 24 jul 2013 , bijgewerkt 24 jul 2013, 07:35

Bijna niets houdt de Nederlandse samenleving zo in zijn greep als de dalende huizenprijzen. De negatieve spiraal op de woningmarkt heeft verstrekkend...

Bijna niets houdt de Nederlandse samenleving zo in zijn greep als de dalende huizenprijzen. De negatieve spiraal op de woningmarkt heeft verstrekkende gevolgen voor de werkgelegenheid en de economie. Het sentiment onder burgers en marktpartijen is negatief en beïnvloedt het besluit om wel of niet te kopen of te investeren. Het is daarom belangrijk dat we goede informatie krijgen over hoe de woningmarkt er voor staat en welke ontwikkelingen zich voordoen. Wat we krijgen voorgeschoteld is een potpourri van informatie die eerder verwarring zaait dan duidelijkheid schept.

Uiterst verwarrend

Wie moet u geloven? De NVM die meldt dat de bodem van de woningmarkt in zicht lijkt te zijn of het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) dat meldt dat de huizenprijzen meer dan ooit zijn gedaald? Gaat het minder slecht of gaat het juist slechter? De informatieverstrekkende partijen zijn niet in staat om eenduidig en in begrijpelijke taal te melden hoe het er precies voor staat. Belangen spelen een rol en ook het eigen media-moment telt zwaar voor de organisaties. De veelheid aan berichtgeving en de verschillende interpretaties die aan dezelfde informatie worden gegeven zijn uiterst verwarrend en dragen in feite bij aan het toch al geringe vertrouwen op de woningmarkt.

Nieuwe Monitor

De nieuwe Monitor Koopwoningmarkt die onlangs is verschenen brengt alle woningmarktinformatie bijeen en moet aan de onduidelijkheid een einde maken. Vijf belangrijke partijen werken daarin samen: het CBS, de NVM, het BKR, de NHG en het Hypotheken Data Netwerk. De Monitor wordt samengesteld door het onderzoeksinstituut OTB van de TU-Delft, dus wat de kwaliteit betreft zit het wel goed. Maar betekent dit dat alle betrokken organisaties stoppen met hun eigen periodieke berichtgeving? Nee, en dat betekent dat er nóg een bericht aan het scala van woningmarktberichten wordt toegevoegd. Meer in plaats van minder. Of dat de duidelijkheid voor het grote publiek bevordert, is de vraag. De Monitor Koopwoningmarkt is ook een kwartaalbericht, wat betekent dat je – net als bij de NVM-cijfers – lang moet wachten op een update. Dat kan lastig zijn als je net voor een koop- of investeringsbeslissing staat.

Het blijft behelpen

Het blijft dus behelpen op de woningmarkt als je iets wilt weten voor wat misschien wel de belangrijkste financiële beslissing van je leven is. Wie toch snel betrouwbare informatie over de woningmarkt zoekt, kijkt het beste naar de oorspronkelijke informatiebronnen. Voor de huizenprijzen en het aantal kooptransacties zijn dat het Kadaster en de NVM. Nadeel van het Kadaster is dat de registratie plaatsvindt op basis van de eigendomsakte die pas één of enkele maanden later wordt ingeschreven nadat de koopovereenkomst tot stand komt. Het Kadaster loopt daardoor met haar informatie gemiddeld 2 tot 3 maanden achter op de actualiteit. De woningmarktcijfers van de NVM zijn het meest actueel, maar verschijnen zoals gezegd maar eens in de drie maanden.

Belangrijkste informatie op een rij

Het is onmogelijk om alle woningmarktinformatie op één lijn te krijgen. We zullen ons daarom moeten neerleggen bij een veelheid aan berichtgeving en een verscheidenheid aan interpretaties. Om u toch zo goed mogelijk op weg te helpen heeft Vereniging Eigen Huis de belangrijkste en meest actuele informatie op haar website gezet. U vindt daar ook informatie over de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen op de woningmarkt. Aan de Eigen Huis Marktindicator kunt u zien hoe het sentiment op de woningmarkt zich - mede beïnvloed door de potpourri van woningmarktberichten – verder ontwikkelt.