Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Bouw: beter uit de crisis?

Geplaatst op 27 aug 2013 , bijgewerkt 27 aug 2013, 07:50

Als straks de vraag naar nieuwe woningen het aanbod weer bij verre overtreft, wat betekent dat dan voor de kwaliteit van nieuwbouwwoningen? Inhaalv...

Als straks de vraag naar nieuwe woningen het aanbod weer bij verre overtreft, wat betekent dat dan voor de kwaliteit van nieuwbouwwoningen?

Inhaalvraag

In delen van Nederland, met name in de Randstad, komen er jaarlijks tienduizenden huishoudens bij. Dat gaat het komende decennium nog zo door. Het aantal huizen neemt daarentegen de laatste jaren amper toe, aangezien veel nieuwbouwprojecten als gevolg van de crisis zijn gesneuveld. Er is dus - zodra de crisis ten einde is - een forse inhaalvraag naar woningen te voorzien.

Afgeslankt

Deze inhaalvraag komt af op een fors afgekalfde bouwsector. Vele bedrijven en banen hebben de crisis niet overleefd. Minstens even ernstig is dat ook veel opleidingsplaatsen zijn gesneuveld, waardoor tijdens de crisis minder timmermannen, metselaars en andere vaklieden zijn opgeleid. Het is dus voorspelbaar dat de bouwsector de inhaalvraag straks niet zal kunnen bijbenen.

Cruijffiaans

De crisis biedt vooral nadelen. Maar naar de beste Cruijffiaanse traditie is er ook een voordeel, namelijk dat de bouwsector - althans gemiddeld genomen - noodgedwongen wat meer oog heeft gekregen voor de wensen van de klant. Om goede voorbeelden daarvan in het zonnetje te zetten en de bouwsector aan te moedigen, heeft Vereniging Eigen Huis de Gouden Duimstok in het leven geroepen. Deze ging in 2013 naar BAM Woningbouw met het sterk klantgerichte concept Victor & Wonen.

Kwaliteit

De prangende vraag is nu of - als straks de crisis weer voorbij is en de behoefte aan nieuwbouwwoningen de beschikbaarheid ervan overtreft - bouwbedrijven de toegenomen aandacht voor klant en kwaliteit zullen vasthouden. Ik hoop het van harte. Dat zou namelijk betekenen dat de bouwsector in ieder geval in dat opzicht beter uit de crisis komt.

Volg ons ook op twitter @eigenhuis en Rob Mulder op @rob_mulder