Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Caravan

Geplaatst op 10 sep 2013 , bijgewerkt 10 sep 2013, 10:16

In Nederland zitten steeds meer mensen in een caravan zonder op vakantie te zijn. Daar moet wat aan gebeuren! Betalingsproblemen Ik heb het nu...

In Nederland zitten steeds meer mensen in een caravan zonder op vakantie te zijn. Daar moet wat aan gebeuren!

Betalingsproblemen

Ik heb het nu even niet over studenten die op de camping zitten omdat zij geen kamer kunnen vinden. Evenmin doel ik op Oost-Europese campinggasten die hier werkzaam zijn bij malafide uitzendbureaus. Door wie zij volgens recente berichtgeving zodanig worden uitgebuit dat zij zich niet veel méér kunnen veroorloven dan een slaapplaats op de camping. Nee, waar ik het hier over heb, zijn huiseigenaren die buiten hun schuld in de betalingsproblemen komen en 'eindigen' in een caravan.

Crisis

De crisis maakt steeds meer slachtoffers. Door de oplopende werkloosheid komen meer huiseigenaren in de financiële problemen. Vervolgens hebben zij te maken met een woning die sterk in waarde is gedaald. En dus in veel gevallen met een restschuld. Ook huiseigenaren die om niet-crisis-gerelateerde redenen in de problemen komen, zoals bijvoorbeeld door echtscheiding, kunnen door de gedaalde huizenprijzen hard getroffen worden.

Gedwongen verkoop

Als de betalingsproblemen uitzichtloos zijn, moet het eigen huis gedwongen worden verkocht. En dan beginnen de problemen vaak pas echt, want hoe vind je in Nederland zo snel een andere woning? Er zijn op veel plaatsen lange wachttijden in de sociale huursector. En zeker in de vrije sector word je al snel geweigerd als je geen onbesproken betalingsgedrag hebt. En dat is het geval als je huis net noodgedwongen is verkocht. Sommigen hebben het 'geluk' dat ze bij familie kunnen intrekken. Voor anderen rest alleen de caravan. Het gaat hier soms om gezinnen met kinderen.

Geschikte woonruimte

Vereniging Eigen Huis vindt dat voor huiseigenaren die te maken krijgen met een gedwongen verkoop, geschikte huisvesting gevonden moet worden. Als voormalige huiseigenaren zelf hiertoe niet in staat blijken, ligt hier een duidelijke verantwoordelijkheid voor banken, samen met gemeenten en corporaties. We willen slachtoffers van een crisis toch niet uitzichtloos op een camping laten vertoeven? Banken hebben echter afwijzend en verdedigend gereageerd. Dat is jammer, want hier ligt een kans voor de banken om zich eindelijk weer eens van een klantgerichte, menselijke kant te laten zien. En dan kan de caravan gewoon weer symbool worden voor vakantieplezier.

Volg ons ook op twitter @eigenhuis en Rob Mulder op @rob_mulder