Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Praatjes vullen geen gaatjes

Geplaatst op 18 sep 2013 , bijgewerkt 18 sep 2013, 07:34

Gelukkig bevat de Miljoenennota 2014 geen nieuwe maatregelen die de woningmarkt verder in het slop duwen. Er zijn zelfs enkele gunstige voornemens t...

Gelukkig bevat de Miljoenennota 2014 geen nieuwe maatregelen die de woningmarkt verder in het slop duwen. Er zijn zelfs enkele gunstige voornemens te melden. Nu nog de concrete uitwerking!

Restschulden

Nu circa 1 miljoen huishoudens met een eigen woning onder water staan, zijn potentiële restschulden een majeure belemmering voor de doorstroming op de woningmarkt. Vereniging Eigen Huis dringt daarom bij het kabinet aan op oplossingen. Zoals de mogelijkheid om restschulden bij verhuizing mee te financieren onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daardoor kan een restschuld veel gemakkelijker worden meegenomen en staat deze niet in de weg aan de wens of noodzaak om naar een andere woning te verhuizen.

Vage teksten

We zijn blij dat het kabinet dit idee omarmt. Jammer genoeg blijft het in de Prinsjesdagstukken vooralsnog bij vage teksten. Daar kopen huizenbezitters in Nederland niets voor. Het is belangrijk dat de maatregel snel ingaat en dat de grote groep die met een restschuld kampt er daadwerkelijk mee geholpen wordt. Omdat je je restschuld meeneemt van je oude naar je nieuwe huis nemen de financiële risico's overigens niet toe. De nieuwe financiering moet aan de normen voldoen en betaalbaar blijven.

Hypotheekrente

Een ander voornemen is de oprichting van een Nederlandse Hypotheek Instelling (NHI) die het mogelijk maakt dat pensioenfondsen en andere grootgeldbezitters investeren in veilige Nederlandse hypotheken. Dit vergroot de concurrentie op de hypotheekmarkt en kan dus leiden tot een lagere hypotheekrente. Wederom is het erg fijn dat het kabinet dit idee omarmt.

Mooie voornemens

Maar jammer genoeg ook hier vage teksten. En de mededeling dat Brussel eerst nog toestemming moet geven. Misschien kan het kabinet daar dan héél snel achteraan gaan? Huizenbezitters zouden namelijk erg graag profiteren van wat nu alleen nog maar mooie voornemens zijn. Want helaas vullen Haagse praatjes nog steeds geen financiële gaatjes.

Volg ons ook op twitter @eigenhuis en Rob Mulder op @rob_mulder